Selasa, 12 April 2022

Ramadan 1443H ~ Minggu Pertama

Salam,

Harini 10 Ramadan dah. Takde post apa-apa lagi pasal menu iftar. Malas pun ya sebenarnya. Dulu, kalau post kat IG atau FB, arwah Ibu selalu tengok lepas tu kang dia telefon. Kalau tak update FB pun, Ibu akan tanya, tak sihat ke takda update apa-apa. Haha. Now, dah takda. FB pun kita delete account dah. 

Lepas sahur pun takda lagi dah panggilan arwah Ibu. Kalau tak, mesti Ibu akan call tanya dah bangun sahur ke belum, makan apa sahur. Semua dah tinggal kenangan. Sorry ya, bukan tak terima kenyataan Ibu dah takda atau tak move on, tapi bila bulan puasa ni, lagi kuat kenangan tu datang menyinggah.

Apapun, Alhamdulillah, masih penuh berpuasa hingga ke harini termasuk Kakak dan Abang. Adik  pula masih tak tentu arah puasanya walapun rajin bangun sahur (Mami bangun, dia pun bangun). Bila cikgu suruh makan kat sekolah dia cakap dia puasa, balik tengahari menggagau minta roti atau nasi.

Abang niat nak puasa penuh tahun ni sebab dia kata dia dah sunat, kena puasa penuh. Ingatkan dah mampu bertahan puasa, sesekali ada juga hampir kecundang dalam 5-10 minit nak berbuka. Datang jugalah perangai ketuntang nak berbuka tu.

Petang mantai  sebelum puasa tu, kami pi ziarah kakak Abah. Dapatlah merasa lemang dan rendang kampung. Sedapnya. Terubat rindu kat rendang arwah Ibu. Kebetulan jambu putih sedang berbuah, cousin tolong petikkan sebab dia tahu I suka makan.

Hari pertama berbuka, semua request Mee Hailam ayam lebih. Alahai, mudah betul menunya. Easy breezy aja Mami tunaikan. Mak Mertua call sebelum berbuka tu tanya masak apa. Jawab mee hailam, dia terkejut. Tak lapar ke tu nanti takda nasi kata dia. Gambar malas nak snap.

Nak buat cemane mak. Kita masak apa yang orang nak makan je lah. Untuk sahur kita masak nasi sikit then goreng telur mata.

Ni menu iftar  hari ketiga. Husbang request tauge tauhu masak lemak  putih dan sambal belacan. Anak-anak nak lauk ayam. 

Hari kedua langsung tak ambil gambar.  Masak kari ayam time tu, then buat roti jala. Sahur pun sambung buat roti jala sebab memang kegemaran anak-anak. Laju je semua makan kalau ada roti jala.

Hari keempat puasa, Reezqy suruh beli air teh bunga. I cakap tak payah bang, nanti Mami buat, abang minum la banyak mana abang nak. Mula-mula dia tak percaya tapi bila tengok ni, dan lepas minum terus dia kagum sebab rasa sama macam yang air tin dia selalu beli. 

Menu makan time ni, rasanya I buat Ikan tiga rasa dan ada masak sayur.

Hari kelima berpuasa, dalam berfikir-fikir nak masak apa, Mak mertua call cakap Kak Ipar ajak berbuka di luar. Ya Allah, rezeki betul. So, balik rumah, mandi, solat dan siap-siap untuk berbuka di luar je lah.

Alhamdulillah, semua menu sedap. Kami berbuka di Hype Hotel, Nilai. 

Menu fav time berbuka, Buko Mangga. Sedap sangat ni makan sejuk-sejuk. Yang ini orang kat taman jual. Ada Buko Pandan dan Laici juga.

Ni ada sekali ajak suami cari pisang goreng lepas terawih. Tak jumpa pun. Memang takda dibuat orang jual goreng pisang memalam. So, ada jiran up dia jual  nuttella pod ni, terus la kita beli. Jadilah, tak dapat goreng pisang, kita makan nutella pod. Sedap juga.

Begitulah lebih kurang cerita kisah minggu pertama puasa. Memang masak sepenuhnya dan belum jejak kaki ke Bazar Ramadan lagi.



2 ulasan:

  1. 1st time tgk jambu putih...lama tk mkn mee hailam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa macam jambu merah tu juga. sedap cicah kicapcili

      Padam