Selasa, 9 Oktober 2018

Ayam Karapole yang senang giler masak, rasa sedap.

My sexylicious Ayam Karapole (Daun Kari)

Haha.
Terjebak sebab tengok post Peej Burhan kat IG, terus 'ter'masak.
I bukan boleh tengok resipi sesenang ni, memang laju ajelah buat.

Amazingly, Ya Tohan sedap lauk ni kat tekak I.
Memang akan selalu repeat lah.
Untuk adik I dan suami yang pencinta ayam, korang akan jumpa resipi baru ni selalu ye.

Rasa dia ala-ala rendang tapi lite lite aja, ala-ala masak lemak tapi thick sikit, yang penting, rasa karapole mengancam tu yang buat selera makan.

Untuk yang tak tahu, karapole tu DAUN KARI ye tuan puan.

Meh nak share resipi dari Peej Burhan. Ada la I edit sesikit ikut apa barang yang ada, dah i tumis sikit sbb suka bau daun kari kena minyak panas tu.

Resipi Ayam Karapole

8 ketul ayam (goreng half cooked)
*2 ulas bawang putih
*3 biji bawang sederhana besar
*1 inci halia
*1 genggan cili kering
(bahan bertanda * blender)
4 pelepah daun kari
1/2 kotak santan

Cara masak:
Panas minyak, tumis dua pelepah daun kari, masukkan bahan blender.
Tumis sampai pecah minyak, masuk ayam, masuk santan, masuk lebihan daun kari, perasa garam gula. Siap!

1 ulasan:

  1. oh br tau karapole tu DAUN KARI ..kiranya nama menu ni ayam daun kari...unik nmpknye...nanti bole la try

    BalasPadam