15 Mei 2014

12 Mei 2014: Part 1, surprise yang tak berapa nak surprise.

Jujurnya, I memang suka surprise kan orang. Rasa macam happy je dapat gembirakan orang dengan sesuatu. Kalau dia rasa terharu, lagi rasa best sebab effort kita membuahkan hasil. Semangat ok, kalau orang ajak komplot. Haha. Tapi, setakat ini, belum ada lagi sesiapa yang berjaya surprise kan I. Haha.

Since my birthday jatuh hari bekerja, dan malam tu pun husband wish sambil kejut I bangun tidur, then wish happy birthday, lepas tu dia suruh I tidur balik, I rasa macam, eh dia ni. Tu je ke? Dah la kejut orang, tak bagi apa-apa, lepas tu I terkulat-kulat sensorang sebab susah dah nak tidur balik, tapi I tetap terfikir, mesti ada apa-apa nanti-nanti ni.

So, Isnin, 12 Mei 2014, I pergi office macam biasa. Otw, husband tanya, boleh tak nak lunch date harini? Dia suruh I pilih nak makan kat mana. I jawab boleh je. Jadilah kan, hadiah birthday orang belanja lunch date kat tempat best pilihan hati I.

Kat pejabat pula, officemate tanya, lunch hour pergi mana, I jawab, tak payah  belanja harini sebab dah ada boyfriend nak belanja. Korang next time ok. Banyak hari lagi boleh belanja sempena birthday I. Haha. Officemate nampak macam kecewa, siap cakap, tak boleh cancel ke lunch date tu. Of course lah tak boleh, boyfriend tu, kang cancel, berdosa tau. Tapi dalam hati, I dah agak, mesti ada something yang diorang nak buat ni. :p



Dalam pukul 10 macam tu dapat WA dari suami, yang dia cancel lunch sebab ada something happen kat office. Dia kena marah dengan bos dan dia rasa down sangat. Petang nanti lah kita keluar ke mana-mana katanya.

I ok je lah. Terus set balik dengan officemate, I setuju keluar dengan diorang. Tapi dalam hati terfikir juga, suami tengah down, takkan I nak bersuka ria pula. Rasa serba salah, terus I cakap kat officemate, tak jadilah lunch dengan korang, I sakit kepala lah. Nak tidur. Tapi dalam hati dah cakap sesiap, kalau betul diorang ni nak buat surprise kat I, kejap lagi mesti ada yang panggil I kat surau. :)

Sekali betul. Kak Muna datang, beriya ajak I turun makan kat bilik mesyuarat. Ada jamuan lebih katanya. Dia suruh I sambung tidur nanti. I ikut ajalah, sambil I terus turun ke bilik mesyuarat. Takda siapa tahan-tahan pun.

Buka je pintu bilik mesyuarat, terus nampak kek atas meja. Then yang tertonggok kat kerusi tu, husband I! Terus I gelak berdekah-dekah sambil tanya, ni surprise ke apa ni?  Then I cakap, Surpriseeeeee!! I pulak yang surprise kan diorang.
Kong ajaq husband, rupanya dia komplot dengan officemate I. Kena marah dengan bos konon, sekali dah ada kat office I rupanya. Tapi since komplot tak bagi tahu wife kan, maka tidak menjadilah surprise itu.

Kat group WA officemate, I siap tanya, lilin mana Faruq (orang yang tengah cari lighter), lilin mana? Terus semua diam tak reply. Then Faruq datang, dia suruh I keluar. Lepas tu suruh berlakon macam I tak tahu. Dia paksa juga. Boleh gitu?

Maka, berlakonlah kita purak purak macam tak tahu apa. Purak purak terkejutnyaaa sangat.

Lakonan semata-mata!

The cake! Lemon cheesecake. Sedap!

Kena paksa pakai topi lak. I pun paksarela je lah.

Kena paksa potong kek.

Kena paksa potong kek sambil pakai topi.

Rangkuman semua gambar surprise paksa. Haha.

Nur & Faruq: si pengkomplot.

Apapun, I ucapkan terima kasihlah atas effort korang dan atas ingatan korang tentang birthday I (padahal, hari-hari I dah ingatkan 12 Mei birthday I :p). Tak penting surprise tak jadi, apa yang penting ingatan tulus ikhlas tu dan semangat ke'ofis'an kan?? Dengarnya, jamuan untuk haritu dah ditempah awal seminggu ye? Haha. Patutlah beriya ajak I lunch. Tapi menu yang korang tempah memang sedap. Nasi putih, daging masak lemak cili padi, ayam goreng dan sayur campur, ulam-ulam dan sambal belacan tu memang menu favourite. Tq korang dan lebbiu  uols.

Then, lepas dah potong kek dan makan tengahari, masuk office sambung kerja. Kebetulan bos ada petang tu, lagilah macam-macam surat nak kena buat. Suddenly, dalam pukul 4 gitu, seorang lelaki India masuk, sambil pegang bunga. I macam dah termangu-mangu dah. Siap cakap, bos I ni tempah bunga ke? Lelaki India tu tanya, Puan Nurain?

I angguk.

Oh, happy birthday Puan. This is for you, sambil serahkan sejambak bunga dan sekeping kertas suruh I tandatangan sebagai bukti penerimaan.


Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh Azreennnn Jamiaannnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!! I hanya mampu jerit dalam hati je time tu sambil tangan cengkam bucu meja kuat-kuat. Hanya mampu jerit dalam hati je sebab jerit bebetul terkejut lak bos kang.

Sweet lah awak ni AJ. Lempang kang baru tahu. Nak juga bagi surprise berjaya kan!

Muka happy ni. Tapi sebab bos ada, capture takut-takut je sebab takut tengah capture kang tetiba dia datang kat meja I ke! 

Then pukul 5, bos balik, terus bangun ambil bunga, ambil kek, ambil topi, terus selfie. Haha.

Birthday Girl!

12 Mei 2014 - Terima kasih suami, terima kasih rakan sepejabat, atas ingatan dan semua ini.
=,)

2 ulasan:

  1. wehuuuu bestnyeeeee.. aku suke time dpt bunge tu. mesti best..
    tapi aku xreti nk suka bunga. hahahaha

    *smoga bahagia sampai jannah ain. =) 143

    BalasPadam
  2. wahhhhh
    beshhhhmya Ain,surpriseeeee gitewww :)
    kira yg bunga tu menjadi la surprise kan.hihi

    BalasPadam