Khamis, 26 Mei 2022

Tiba-tiba raya! Aidilfitri 2022

Salam semua,

Dah 25 Syawal baru berkesempatan nak update cerita raya. Busy bethoool raya ni! Minggu pertama beraya sakan. Minggu kedua raya dah masuk office konon nak buat puasa enam tapi red flag. Minggu kedua dan ketiga juga penuh dengan jemputan beraya di pejabat, saudara mara dan sambutan raya di sekolah anak. Alhamdulillah, semuanya rezeki. Bersyukur sangat dengan nikmat raya yang Allah kembalikan semula.
 

Tahun ini semua dikejutkan dengan pemergian Ramadan yang tiba-tiba. Kami, elok dah sampai masjid konon nak last terawih, tapi diberitakan yang esok raya. Walaupun risau rendang apa semua tak buat lagi, tetap masuk dulu masjid untuk solat Isyak berjemaah. Time ni, mercun memang dah dumdamdumdam meraikan raya esoknya.

Kami, kekal tenang. Balik solat, singgah Shell beli kupi. Then telefon mak mertua, makcik-makcik yang ada sambil gelak-gelak bercerita yang esok raya. Telefon adik juga minta defrost apa yang patut.

Berkat raya terkejut, tiba-tiba husband pandai iron baju raya. Haha. Untuk pertama kalinya sepanjang kahwin, suami iron baju raya termasuk baju kami juga. Dia risau kot kang pagi raya baju tak iron lagi, lambat nak pergi solat raya.

Kalut-kalut nak pi mana? Haha. Pukul 3 pagi juga siap semua, masak rendang, kuah kacang, rebus nasi impit, kukus periuk kera dan buat sambal bali. Semua menu yang arwah Ibu mesti buat di pagi raya ada. Lemang pun adik pi ambil pukul 2 pagi.

Pukul 5.30 pagi I bangun. Blender bawang nak buat mee goreng, terus yang lain pun bangun sebab terkejut pagi buta ada bunyi blender. Tak payah susah-susah nak kejut mandi sunat pagi raya dah Abah! Guna blender je.


Lepas solat sunat Aidilfitri, kami terus ke rumah pertama yang wajib diziarahi di pagi raya. Rumah 'baru' Ibu dan Abah. Since sampai awal,  dan orang tak ramai lagi, snap la sekeping gambar kenangan.
Tak complete gambar sekeluarga sebab adik kedua beraya di rumah mertua, di Terengganu. 

Selesai ziarah kubur, kami meneruskan ziarah saudara-mara yang tinggal berdekatan dengan rumah ja.  Lima buah rumah semuanya. 




Then lepas zuhur, gerak ke Mantin ke rumah kakak arwah Abah. Dapatlah berjumpa saudara-mara belah Abah sebab semua adik-beradik Abah memang berkumpul petang raya di sana.

Dengan sepupu-sepupu side Abah

Baju raya pun dah tukar time ni sebab time raya kat Melaka, Iman Raneeya tumpahkan air sirap 😅

Hari kedua Syawal dah di Nilai dengan warna tema shades of blue pakai apa yang ada je. Petang tu kami ziarah kakak Sulung arwah Abah. Plan asal nak ziarah Maklong side suami tapi tak jadi pula sebab suami nak pergi dengan adik-beradiknya.

Third Syawal, balik ke Melaka semula lepas tolong Mak Mertua masak hidangan untuk tetamu yang nak datang berkunjung. Konon nak elak jem, tersesat ke highway viral ni. Ada pula yang offer ambilkan gambar, teruslah kami posing beriya. Yellow for third Syawal.

Raya keempat, buat plan gila. Haha. Dah penat makan lemang rendang kuih raya kan! Yang boys pi tengok wayang cerita Dr. Strange, kami yang gegirl pi window shopping sambil kopi-kopi. Ada pula taman binatang di AEON Bandar Raya Melaka dibahagian atas, bagi la chance kekanak kenal binatang.


Raya kelima kami buat makan-makan dan sambut birthday. Dah takda orang tua ni, kena buat makan-makan, jemput orang, baru ada orang datang.

Sabtu, 6 Syawal, ziarah pakcik di Negeri Sembilan then I terus balik semula ke Nilai sebab nak rehat Ahad tu. Kena la rehat sebab Isnin dah nak mula kerja dan anak pun akan sekolah setelah bercuti panjang.

Alhamdulillah, meriah juga raya kami tahun ini walaupun terfikir-fikir macam manalah raya pertama kami tanpa Ibu, dapat ziarah semua makcik dan pakcik.  Ada hikmahnya la raya terkejut ni, Allah swt nak bagi peluang kepada semua enjoy raya tanpa banyak fikir ;) 

“Ya Rasul Allah, masih dapatkah saya berbuat baik terhadap ibu bapa saya meskipun mereka telah meninggal dunia. Semasa mereka masih hidup saya telah berbuat baik terhadap mereka mengikut apa yang terdaya oleh saya. Saya sentiasa berfikir apakah yang boleh saya lakukan setelah keduanya meninggal dunia.”

 Rasulullah SAW menjawab yang bermaksud :
“Ya dapat, sembahyangkanlah untuk kedua ibu bapa kamu, mohon keampunan untuk keduanya, laksanakanlah wasiatnya dan eratkanlah silaturahim dengan orang-orang yang kedua ibu bapa kamu lakukan serta muliakanlah teman kedua ibu bapa kamu.” ((Hadis Riwayat Luqman Hakim))

Tiada ulasan:

Catat Ulasan