Rabu, 24 Januari 2018

Resipi viral: Apam Tiga Bahan

Hai semua!

Tengok resipi Wahida, terus rasa nak buat untuk minum petang tapi ada  masalah lak bila I takda ovalette. Kita belasah ajelah, sambil berdoa apamnya menjadi.

 Ahamdulillah, elok menjadi dan gebu apamnya. Sedap aja makan panas-panas sambil minum kopi O panas. Husband pun suka siap suruh buat lagi esoknya.

Time mengadun kuih ni, Iman Raneeya siap tanya,

Mami kakak nak tanya boleh?
Boleh kak. Apa dia?

Mami sebenarnya Chef kan?

Haha! Gelak besar I dengar.

Bila tanya kenapa dia tanya macam tu, dia jawab,

Mami ni semua Mami tahu buat. Masak lauk, masak kek, buat kuih.

Haha!
Tak payah lah nak kagum sangat kakak. Nanti kakak dah kahwin, automatik semua benda kakak tahu buatlah. Lagi-lagi dengan adanya bantuan Google dan media sosial semua, lagi senang dan mudah nak dapat resipi untuk memasak ;)

Esoknya, buat lagi tapi kali ini I cuba bakar lak dengan oven. Adunan tu, i tambah sesudu perasa pandan sebab nampak kat IG orang buat kek pandan, terus teringin-inginkan  bau pandan memenuhi ruang rumah.

Ok, pada yang nak cuba, nah I bagi resipi I copy dari Wahida.

Resipi Apam Tiga Bahan

3 biji telur
1 cawan gula (I tak penuhkan cawan utk bancuhan kedua sebab rasa manis pula bila try kali pertama)
1 cawan tepung gandum
1 sudu esen vanila (tiru Wahida sebab nak hilangkan bau hanyir telur)

Cara-cara:

1. Pukul telur, esen vanila dan gula sampai kembang betul. (Ini penting! Kalau tak kembang, kang apam tak naik, tak menjadi)
2. Dah kembang, masukkan tepung sedikit demi sedikit.
3. Letak pewarna ikut suka.
4. Masuk dalam acuan. Didihkan air.
5. Kukus kuih 20 minit atau sehingga masak. Kalau bakar, panaskan Oven 150 darjah celcius, then bakar 20 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan