Salam,
Sempat buat R&D pagi tadi. Haha.
Lama dah teringin nak makan kuih abok-abok ni. Arwah Nenek dengan Arwah Ibu selalu buat dulu. Asyiklah cari resipinya kat Tiktok. Buatnya tak juga.
Haritu ada kawan bawa time potluck tapi sempat rasa satu je. Lepas tu terkenang-kenang lagi kuihnya.
Sebab dah terkenang-kenang, malam tadi, rendam siap-siap sagu mata ikan, then layur kan daun pisang atas dapur gas dan potong siap-siap saiz yang nak guna.
Berkuntau la kat dapur pagi tadi seawal 4.30 pagi.
Alhamdulillah, bila siap, cantik kejadiannya. Cuma kena tambahkan lagi kot kukus 2-3 minit nak bagi lembut sikit sagu tu.
Sedap. Sambil makan sambil terkenang momen-momen dengan arwah Ibu =)
Alhamdulillah, bila siap, cantik kejadiannya. Cuma kena tambahkan lagi kot kukus 2-3 minit nak bagi lembut sikit sagu tu.
Sedap. Sambil makan sambil terkenang momen-momen dengan arwah Ibu =)
Resipi Kuih Abok-abok ikut suka hati I
Bahan-bahan:
1 cawan sagu mata ikan (direndam semalam)
1/2 cawan kelapa parut
2 keping gula nisse (sagat/hiris halus macam serbuk)
Sedikit garam
Daun pisang yang telah dilayur untuk bungkus kuih.
Cara-cara:
1. Gaulkan rata sagu mata ikan dengan kelapa parut dan masukkan sedikit garam.
2. Buatkan daun pisang bentuk kon, masukkan sesudu sagu, cucuk-cucuk dengan chopstick bagi sagu ke hujung kon.
3. Masukkan setengah sudu gula besar nisse (suka manis boh lebih lagi)
4. Tutup permukaan gula nisse dengan sagu semula.
5. Bungkus kemas daun pisang. Pandai-pandai lah lipat.
6. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
7. Siappp!
1/2 cawan kelapa parut
2 keping gula nisse (sagat/hiris halus macam serbuk)
Sedikit garam
Daun pisang yang telah dilayur untuk bungkus kuih.
Cara-cara:
1. Gaulkan rata sagu mata ikan dengan kelapa parut dan masukkan sedikit garam.
2. Buatkan daun pisang bentuk kon, masukkan sesudu sagu, cucuk-cucuk dengan chopstick bagi sagu ke hujung kon.
3. Masukkan setengah sudu gula besar nisse (suka manis boh lebih lagi)
4. Tutup permukaan gula nisse dengan sagu semula.
5. Bungkus kemas daun pisang. Pandai-pandai lah lipat.
6. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
7. Siappp!
tak tahu nama kuih ni apa sebelum ni..tapi nieyl pernah makan sedappp...
BalasPadamkuih abok-abok namanya...
tk pernh mkn kuih abok abok
BalasPadamKuih fav akak jugak ni...susah nak jumpa
BalasPadam