04 Oktober 2010

Mental fizikal up & down

di klinik swasta,

doc kate: eh, ada dua la. awak mengandung kembar ni.
ai kate: fmly saya xde yg kembar. doctor series ke ni?
doc kate: betol. cuba tgok ni. dan ni satu lagi. *sambil scan. tapi yang satu lagi ni mcm bermasalah je. better you refer pakar di GH. nanti lagi tau details.
mode ai: tiada rasa pape. hepi tak, sedih pun tak. sebab? botak dlu pun doktor dia cakap camtu, tapi, last skali, botak mengandung satu beby je pun.

di bahagian kecemasan,

3 ekor doktor datang & tanya dengan soalan yg sama: you kenapa? sakit macam mana? *erghh, 3x nak explain benda yg sama dan rasa mcm nak bagi penampa je.

dah discan di bahagian bawah, dan di godok2 alat yg sepatutnya then, salah sorangnya dtg kat ai & ckp: no twins puan, but it's ectopic. kemungkinan puan mengandung luar rahim.

lagi sorang doctor jerit kat nurse: admitttttttttt!!

mode ai: xde rasa. tatau nak react ape. amek hp & text sum1 yg ai sayang. rasa nak meraung tapi tah, xde kekuatan. boleh?

bile dah tgok muka xde rasa ai tu, doctor pun cari la hasben & explain segalanya kat hasben. ai da malas nak dengar.

ditolak masuk ke ward,

kat ward check lagi. proses yg sama mcm kat bahagian kecemasan tadi. erghhhhhhhhh! then doc pakar ckp: threatened miscarriage.

kemudian dr tunjuk heart beats baby kat ai then ckp lg: nmpk tak heart beats? since the heart beats is ok, so, ai warded you la ye tok pantau keadaan you. ermmm, no twins la. satu je baby & kalo xde pape, bsok you dah boleh keluar dah. y you nampak mcm tak hepi je tgok heart beats baby?

ai jwb: kejap twins, kejap mengandung luar rahim, & now you ckp oke pulak & baby satu, ai tatau nak react cemane dah. papepun, alhamdulillah ai & baby oke.

doctor smbil senyum: yang kat luar rahim tadi dah termasuk balik kot. *cuba buat lawak
mode ai: xde respon. malas nak layan. bengong!

23 ulasan:

  1. takpela kak.yg penting akak dgn baby sihat :)

    -gajahputih

    BalasPadam
  2. Yang penting sabar..kadang2 doc ni pn bukan btul sgt..diaorng pn blaja ikut buku gak..saya dulu sebulan kena admitt kat HUKM before deliver..18kali amik darah but tk pernah bgtau results..bila tya nape soh admitted..ckp diabetes..tp sbb sayangkan baby..terima ajelah diaorng nk bt apapun..

    BalasPadam
  3. kalau msh tertanye2 baik ain try jmpe Dr.Kamsiah.. byr mahal skit pun takpe janji puas hati..rehat byk2 ek jgn byk sgt jalan...:)

    BalasPadam
  4. ain,utk lebih lanjut better gi hospital pakar..byr lebih xpe..janji kita puas hati..

    BalasPadam
  5. hurm.. cop cop... ain hospital mana nie? bengong semacam jek doc nyer. alahai..
    Sabar lah ain yea
    Kang darah tinggi dari tader jadi ade laks..
    hurm. klu saya pun, marah.. 3-4 kali mau tanya soklan yang sama.. mengongs sungguh.
    At least.. ain n bb selamat dan sihat. Semoga semuanya kempbali pulih dan oke.

    BalasPadam
  6. GP:
    =)
    setakat ini kami berdua masih sihat

    BalasPadam
  7. zuhaini:
    tq. ye, cuba besabar la ni. ye penting ai & bb sihat.

    BalasPadam
  8. emma:
    kalo kuar darah je lagi nnt akan terus gi jumpa dr kamsiah tu. =)

    BalasPadam
  9. kak zimah:
    iye, lepas ni refer pakar je terus.

    BalasPadam
  10. zura:
    sepital seremban. huhu.

    baikkk. akan sabar sbb tamo ado drh tinggi. marah sesiket je pun. =)

    BalasPadam
  11. Tahniah ain...sabar la ek...Doc pon kengkadang bengong gak. Ampunkan la dia ye...Neway, jaga diri n ur belly elok2.

    BalasPadam
  12. kelakar la doc last tu reply mcm tu. siut jer!

    ape pun take care yea. mesti anak & somi kau bangga.

    bertahan!

    BalasPadam
  13. tahniah ain...moga baby and mummy sihat2 selalu. Banyak2 baca quran ye...

    me: masih belum ada rezeki lagi. keep trying!

    BalasPadam
  14. mengong doktor nak wat lawak xkena ontime..huhu

    alhamdulillah...ko n bby sihat.....

    laf both of you!

    take care sayangkus!

    beby

    BalasPadam
  15. aninomos:
    tq. you pun usaha ye. =)

    beb:
    laf you too bie.

    BalasPadam
  16. Jadi sekarang apa keputusannya? Pelik gak kes ni.

    BalasPadam
  17. susudalambotol:

    keputusannya: satu beby je, dah ada heart beart, xde ngandung luar rahim & condition baby & mama dia ok. =)

    BalasPadam
  18. mama yer?? hurmm...
    smoge mama ngan bby sehat slalu..

    p/s: jgn kuat mkn air batu or aiskrim. bby besa. muahahah aku ni dok takut dah takot kene operate. dari mula pegnen smpai skang gian mkn eskem. muahaha

    BalasPadam
  19. kupas2,
    =p mama la. takkan mami lak.

    p/s: minum ais bila teringin je

    BalasPadam
  20. aishh..macam2 doc tu..menakutkan dgr mcm2 kan..mana satu yg betul..ptt la tade perasaan jer bila doc ckp..da confuse. Janji mama n bb sihat k. :)

    BalasPadam
  21. dh biase terkena...mcm nk luruh jantung aku dgr ngarut2 andaian doktor2 ni...terlalu pandai susah gak dorang ni....

    BalasPadam
  22. dr ni memang macam2..jumpa pakar terus, puas hati. btw, congrats & take care ;)

    BalasPadam
  23. lega bila sumer dah setel...jaga diri n bb yer...luv u dear!

    ~makgjah

    BalasPadam