29 Jun 2012

Semoga kau gembira sayang..

Di kala ini,
hati tengan bersedih kan main.
Sebabnya Iman Raneeya sedang dalam perjalanan ke Gambang dengan Daddy, Grandpa & Grandmanya.

Kesedihan yang pertama of course lah sebab I tak dapat ikut kan, lepas tu pulak kena berpisah dengan anak. Haishh, sedih ahkak nakkkk.

Kesedihan yang kedua pula disebabkan,
semalam Iman Raneeya demam panas tak hingat.
Kelam-kabut I dengan Azreen bawa dia pi klink petang semalam sebab lain macam panas badan dia. Even makcik I kata, dia nampak ok, sebab even badan di panas, tapi dia tetap makan minum gelak bercakap macam biasa, tapi bawakan jugalah sebab mikirkan harini dia akan ikut Daddynya ke Gambang.

Elok je sampai klinik semalam, Doktor tanya I, kenapa pakaikan dia sweater bagai. I jawab sebab nak bagi Iman Raneeya keluar peluh, cepat sikit kebah demamnya.

Kan main I jawab, confident sangat mengalahkan I pula yang doktor kan.

Sekali Doktor sound, kalau baby demam, jangan pakaikan baju tebal selimut bagai semua tu. Nanti haba panas dia tak dapat keluar. Lagi bahaya jadi bertambah panas boleh kena sawan. Kalau nak selimutkan kan pun, selimutkan dengan kain basah je. Lagi elok, biar je dia tidur pakai diapers bogel camtu je atau dimandikan.

Gulp!
Macam tu pulak kekdahnya?

Manalah I nak tahu kan sebab Iman Raneeya jarang demam. Kali terakhir dia demam pun masa umur dia 3 4 bulan dulu. Tu pun bukan demam panas merembang, demam light-light je nak beralih bulan.

So, balik dari klinik, I mandikan dan basahkan badan Iman Raneeya dengan air. Lepas tu bagi dia makan ubat. Dalam hati time tu dah berkira-kira nak pi ke tidak Langkawi ni. Serba-salah jadinya. Kalau tak pergi Langkawi tu, burn lah lagi flight tiket I untuk kali keduanya. Sebelum ni burn tiket ke Sabah sebab threatened misscarriage, so tak boleh naik flight. Kali ni, kalau kena burn lagi tiket, i redha dan pasrah je lah. Anggaplah i buat sedekah amal jariah je kat Air Asia tu. T________________T

Tap, Alhamdulillah, bangun pagi tadi, nampak macam dah kurang panasnya. Mata dia pun dah tak nampak layu dah. Elok je mulut dia menjawab lan!! bila tanya Iman Raneeya siap-siap nak pergi mana? Kembang-kembang lubang hidung kat dia pun dia dah boleh senyum dah, so I assume dia beransur sihat lah kot.

Hmmm, even nampak dia dah macam sihat, hati tetap ada risau juga lah. Tah macam manalah Daddy dia handle anak daranya itu. Boleh ke MIL melayan karenah Iman Raneeya. Harap-harap Iman Raneeya tak buat perangai lah. Bergembira dan berseronok lah kamu di sana dengan Daddy tercinta ye Iman Raneeya. Jangan nak demam sangat ea time Mummy takda.

T___T

Hadoiaiii,
susah hati den!


P/S: Semalam MIL bagi buku resipi kuih kukus kat I, siap cakap resipi seri muka durian ni macam best je. Ehem-ehem, tu bagi hintlah tu nak suruh I buat kuih time bulan puasa nanti. ;p

8 ulasan:

  1. nape akak tak ikut kak? eh minggu ni ke langkawi?

    -gajahputih

    BalasPadam
  2. betul tu.. saya pun baru2 ni doktor cakap kalau anak demam jangan bagi pakai sweater dan baju yang tebal2.. kalau bole jangan bagi pakai baju.. baru hilang panas dia..
    jadi memang kitorang dengar cakap doktor tu.. memang dia lapang sangat masa tak pakai baju.. cepat jer turun panas dia..
    saya tak sanggup la nak berpisah dengan anak saya.. sangat2 tak sanggup..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tulah, baru tahu Riena, time demam tak boleh pakai baju tebal-tebal.

      Padam
  3. dear.. kenapa tak follow..?

    BalasPadam
  4. eh yang.. bukan follow yg ituuu... i tanya kenapa tak follow daddy dengan iman raneeya tu..??? waaaa sudah salah sangkeee... ayokkk..

    BalasPadam
  5. owh, x boleh pakaikan selimut tebal2 eh? zana pun baru tau bab tu.. tq share info berguna tu!

    seri muka durian? dah buat sila hntr kat zana k.. hihihihi

    BalasPadam