19 Februari 2013

Hello 3rd trimester & get ready to pop mode is on bebeh!

Application yang ado kat HP suami. Kan main detail apps tu dari I punya. Siap tulis nama penuh  lagi ok.  Haha. Tah siapa yang pregnant tah!

Trimester tiga sudah menjelma, maka makin kencanglah debaran di hati ini. Kalah debaran kencang time nak angkat nikah dulu weh. Kahkahkah. Time angkat nikah dulu mekap lawo-lawo, so mekap dapatlah juga kaberline debaran tu sikit. Ni nak bersalin tak sempat nak mekap-mekap oi, siap tunggang terbalik doa bila dah sakit terlampau, mahu tak debornye hati ini.

Ye, betul kata awak tu Encik Suami,  dah pernah bersalin pun takut lagi tah apa-apa tah. 

Tapi, bahagian sakit bersalin ni lain-lain sayang oi. Tak semua sama dengan yang pertama. Mana tahu yang kali kedua ni I tak bersalin normal ke, hadap sakit contraction lama ke, mana nak tahu dapat dugaan yang lagi maha hebat? Kerja Tuhan kan, tak siapa yang tahu?

Kalau ikut pregnant yang pertama dulu, time ni I dah mula minum air zam-zam dah sebab time tu ada Makcik bagi bila dia balik dari umrah. Siap campur air masak lagi kalau-kalau air zam-zam dah nak habis. Tapi this time, mungkin I kena tunggu 3 4 minggu lagi kot sebab bulan Mac ni ada sorang lagi makcik  baru nak pergi umrah. Tunggu dia balik nanti lah baru dapat merasa kot air zam-zam pure dari Mekah. Kalau takde juga, terpaksalah pergi mencari air zam-zam di mana-mana kedai berhampiran.

Semalam, pi google to do list for 3rd trimester. Maka, terjumpa lah bendalah ini. So, meh la check mana-mana yang I dah patut buat dan akan buat nanti.

3rd Trimester To-do-list.

Weeks 28-32
[x] Babyproof house
[/] Start fetal kick counts - yeps, dah mula kira dah. =)
[x] Prepare birth plan
[x] Baby shower - dah second baby, tak payah lah nak gegatal berbaby shower dah ;p
[x] Send thank-you notes for gifts (start one week after shower)
[x] Cook and freeze meals for after delivery
[/] Start childbirth class - dah pergi 1st class kat KK Mantin.
[/] Doctor visits (two this month)
[/] Milestone: Others feel baby move?

Tambahan dari I sendiri:
[ ] Basuh baju baby
[ ] Cari & tambah baju baby
[ ] Ubah posisi katil sebab lepas ni tak boleh buat kerja berat dah
[ ] Basuh langsir dan simpan untuk raya nanti
[ ] Tempah speck baru
[ ] Akan ditambah lagi dari masa ke semasa

Weeks 32-36
[ ] Buy any baby items still needed
[ ] Prepare all baby first aid and emergency items
[ ] Print and fill out emergency sheets
[ ] Get a low-maintenance haircut
[ ] Finish painting nursery
[ ] Get car seat inspected
[ ] Pack hospital bag
[ ] Contact local cord blood bank if interested in donating
[ ] Find out what screening tests your hospital routinely gives newborns
[ ] Speak with doctor about any additional tests you'd like run
[ ] Doctor visits (two this month)
[ ] Group B strep test (week 35-37)
[ ] Milestone: Last day of work
[ ] Milestone: Last week to fly safely (week 35)

Weeks 36-delivery
[ ] Doctor visits (weekly until delivery)
[ ] Non-stress test
[ ] Biophysical profile

Sumber.

15 ulasan:

  1. babe all d best.. :) myself tunggu hari lak! tgh kembang kempis perot contraction..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq babe.
      You go first & all the best k!

      Padam
  2. seronok ye dengar kawan2 mengandung lagi.. tahniah ain.. harap2 lelaki lah kan... :)ikut muka sapalah baby ke 2 nih.. ai pon sama2 berdebar.. hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq dear.
      Apapapun gendernye, i redha dan terima seadanya. =)

      Padam
  3. ain.......................
    sekejap jer masa berlalu kan.
    anak semakin membesar...semakin hari semakin dekat nak POP! ;)

    amani jer belum dpt penganti :(

    BalasPadam
  4. eh..silap...amani jer belum ada peneman :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasib baik clearkan cepat. ;p
      Kalo tak jenuh i nak mikior, Amani nak cari pengganti apa pulak

      Padam
  5. cik kak, spek tu buat lepas habis pantang le. mata kita ni time ngandung kan tak berapa nak betul sikit. hehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak, spek sekarang mmg dah hazabedah sgt kak.
      Takkan nak berpantang pakai lens lak ;p

      Padam
  6. mak ajim kt mekah skang..
    nnt aku mintakkn air zam2 sket.
    senin die balik. =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kehkehkeh. Kan main, mintakkan air kat Mak Ajim.
      Mesra nampokkk ;p

      Maceh mi kalo ko tolong mintakkan.

      Padam
    2. aku buking dah sebotoii..
      mesra pakai org tgh aje. jumpe nye xpon. brani la sket. hahaha

      Padam
  7. Mak sy cakap..die beranak 7 kali pon..stp kali nk beranak die takut..mase sy nk beranak ritu pon..die yg seriau dulu..sbb die dah tau sakitnyer camane kan..:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul sangat tu. Branak lah berapa kali pun, takutnye tetap ado

      Padam
  8. yup betul tu ain.. asalkan sihat dan sempurna itu sudah memadai dan bersyukur..

    BalasPadam