27 Mac 2012

Cinta kami 11 bulan!


Selamat Ulangbulan ke 11 Shanje. *Sayang+Manje
=)


Iman Raneeya's Milestone:
  • Perkataan yang dia suka sebut sekarang ialah:
  1. mam*pantang nampak orang makan, hulur tangan cakap mam
  2. nen
  3. nak
  4. tak de
  5. bak pe *ganu kita weh!!
  6. tet (cat)
  7. hessh (H)
  8. cix (six)
  9. dad di (Daddy)
  10. mam ma *mama tu anak makcik I

Haritu makcik cerita, bila Iman Raneeya nampak kucing tengah minum air, dia tunjuk cat sambil cakap, 'tet nen'.

Haha.

Lain-lain,

  • Sudah ada 4 batang gigi. 2 gigi atas, gigi kapak dah macam rabbit, 2 lagi, gigi di bawah. Mummy & Nenek Ani dah pernah kena gigit dengan dia dah time suap makan. =p
  • Dah laju merangkak siap nak lari rangkak laju-laju kalau kita kejar.
  • Dah pandai memanjat. Katil rumah makcik dia dah boleh panjat. Katil rumah Mummy, dia tak boleh panjat sebab tinggi.
  • Kalau pegang satu tangan dia je pun, dia dah boleh jalan. Dulu, kena pimpin dua2 tangan baru dia mahu berjalan.
  • Dah pandai nak suap sendiri makan.
  • Kalau kita kira one two three, dia akan tengok jari-jemari dia. Sampai kat six, dia akan ulang kita cakap cix.
  • Kalau kita nyanyi twinkle-twinkel little star, dia akan buka tutup jari-jari dia.
  • Kalau diberi pilihan mainan dan buku, dia pilih buku.
  • Suka 'sayang' bear. Siap buat mmuahhhh. *Sayang = kiss.
  • Kalau kita tutup pintu bilik, dia akan ketuk.
  • Kadang-kadang, tengah berdiri dan pegang barang dua tangan, dia boleh berdiri sendiri. Tapi kalau dia terperasan dia dah berdiri, dia terkejut & menangis.
  • Kalau dia terkentut, lepas tu buat muka pelik macam mencari dari mana datangnya bunyi kentut tu.
  • Bila suruh sit down, dia duduk dan suruh stand up, dia bangun.
  • Sekarang ni pantang lepa, cepat saja dia menghilang. Haha.
  • Masuk kereta je tunjuk radio. Tu maknanya dia suruh buka lagu ABC 123 Alif Ba Ta dia lah tu. Kalau tak buka, dia tengok je radio tu. Muntah ok, dengar lagu tu 800juta kali!

Extra info: Baby milestone~ 11 month ols

  • 11 month old is more than likely keeping you very busy - he or she may seem to be learning and developing new skills every day.
  • Things that move are fascinating to babies at this age. In particular, they love to swing doors on hinges back and forth - so be aware of that safety issue.
  • Your baby may show an interest in turning the pages in books, although it probably won't be just one page at a time! Still working on developing leg muscles at this stage and this is done by cruising around furniture while standing up and holding your hands to walk.
  • Copies actions as well as sounds.
  • Labels the correct parent with “Mama” or “Dada”.
  • Enjoys games such as pat-a-cake and peek-a-boo.
  • Will start to use some of his old toys in new and novel ways.
  • Starting to learn concepts such as up and down, hot and cold, in and out.
  • Initiates social interactions.
  • May takes comfort in familiar objects such as a security blanket or favorite stuffed animal.
  • Assert herself around brothers and sisters.
  • Show pride after accomplishments e.g. such as when putting objects into a container may clap hands.
  • May show an interest in helping by wanting to pull off her own socks while undressing.

Sumber.

15 ulasan:

  1. banyak gak yg dia dah pandai cakap tu..

    BalasPadam
  2. da pandai da dy...best nye lau ade si comel yg bijak cam tu..:)

    BalasPadam
  3. merangkak laju2 mcm khaleeda jgak.. penat ibu dia

    BalasPadam
  4. rindu dgn IR! bila na ketemu yer si comel :)

    aunty doakan IR ceria selalu..sihat selalu..jauhi segala penyakit..
    dan cepat belajar dgn 'benda baru'
    kalau blh ccepat berjalaaannnn kasi mommy kamu cepat penat..:)

    BalasPadam
  5. si comel ni menjadi penyeri rumahtangga..uma kami lom ada rezki jek nak ada chy mata..
    Nway..cute lah sgt

    BalasPadam
  6. mesti comel masa dia sebut tet nen tu...hehe...

    BalasPadam
  7. raneeya...selamat hari lahir yg ke-11 bulan..hihihi...:) coomeeii jew dia dok dlm kerusi tu....

    BalasPadam
  8. alahai.comelnyeeee si cilik:))

    BalasPadam
  9. gonna be a big girl ledi.. happy 11 mos iman raneeya =)

    BalasPadam
  10. mesti tomey je kalo
    dgr dia bckp kan..sweettt ;))

    mesti bhagia sgtkn kak tgk
    ank mmbesar ^__^

    pasni tggu raneya pndai bjln lak..

    BalasPadam
  11. sudah besar, dh boleh belajar bercakap:))

    BalasPadam
  12. Bardboo:
    Tular, cepat cakap. Tapi jalan, belum lagi.


    Riny:
    Alhamdulillah, lepas ni turn awak pulak ye.


    Isin,
    Tula kan. Penat ngejor, tapi tak juga kurus. =p


    Elin,
    Maceh auntie. Ada jodoh nnt, kita ketemu ye.


    Diana,
    Tq dear. Insya-Allah, ada rezeki kamu tu nnt. Usaha k.


    Wahida,
    Tu lah, bunyi pun dah kelakar.


    Shomel,
    Tq auntie. =)

    BalasPadam
  13. Laskar,
    Tq dear =)


    Yuyuz,
    Tq auntie =)


    Syahnia,
    Tular, setiap saat happy je tengok dia membesar. Lepas ni turn you pulak dik.


    Fifiey,
    Hai, tq visit.
    Ya, semoga lepas ini Iman Raneeya boleh bercakap dgn lebih clear.

    BalasPadam
  14. haaa3x... layan lagu a..b..c... sampai hafal la tu....

    p/s: comel sungguh dia posing atas kerusi baby....

    BalasPadam
  15. Ain , raneeya cne tdo xpkai buai eh? My baby nak riba je...mlm2 bru nk tdo bwh..klu siang nti dia kejap da bgn

    BalasPadam