01 April 2011

Kontraksi.

Di klinik swasta,

Doc: Apa masalah?

Me: Baby tak gerak. Kiraan sepuluh saya tak cukup.

Doc: Ni mesti KK yang suruh buat kiraan sepuluh tu kan. Alahai KK ni! *dengan gaya beriye nak cerita sambil gelak2. Dulu masa ai kerja dengan Kerajaan, ai kalau boleh nak ubah rules tu. It doesn't make sense lah kita nak buat kiraan sepuluh tu. Helo, nowdays, semua wanita bekerja lah! Bukan macam dulu, ada masa nak duduk mengira semua ni. Kadang-kadang kita kira pun, kita terlupa sebab bizi kerja. *sambil explain, sambil pandang Azreen. Kenpius ai. Ai ke yang pegnen, Azreen ni? Asek la menengok Azreen.

Me: Itulah. Baby bergerak, cuma tendangan dia tu je lah, xdapat nak kira dan kadang-kadang saya tak perasan.

Doc: Xpe, ai sajes kat u, u try kira dari 9 malam sampai 9 pagi lak. Ai percaya, kalau u buat time malam, tak sampai pukul 12 am, kiraan sepuluh u dah cukup dah. Ai ni 6 orang anak oke, semua ai praktikkan macam tu je.

Me: Oo, ok.

Doc: Ada masalah lain lagi?

Me: Baby asyik mengeras je. Normal ke tu?

Doc: Oo, baby try practice nak keluar tu. It's normah lah. You and baby ok je. Xde apa masalah pun. Daripada scan td pun, kita dah tgok condition baby semua ok, dah engaged. Dia tak sabar nak keluar tu. So tak perlulah risau.

Me: Ok Dokter.


Di Klinik Kesihatan (KK),

Nurse: Eh, baby mengeras ni. *sambil tekan-tekan perut ai.
Me: Oh, dia memang selalu mengeras sekarang ni.

Nurse: Selalu tu macam mana? 10 minit sekali? 5 minit sekali?
Me: Eh, kena kira ke? Saya pun tak ingat. Tapi selalu lah.

Nurse: Xpe, meh duduk kat kerusi. Kalau dia mengeras lagi inform saya.


tak sampai 3 minit,

Me: Nurse, dia mengeras balik.
Nurse: Eh, tak sampai 5 minit pun. *nurse cemas dan inform Ketua Nurse.

Ketua Nurse: Selalu ke contraction macam ni?
Me: Contraction xde lah. Tapi baby memang selalu mengeras.

Ketua Nurse: Mengeras tu contraction lah.
Me: Oh, ye ke?

Ketua Nurse: Awak baring. Kita nak tengok kerap ke tidak contraction awak. Kalau kerap, masa awak nak bersalin dah dekat ni.

Me: erkkkk.. *im not ready yet! time ni rasa menyesal sangat datang & drive sendiri ke KK. macam-macam dah dalam kepala otak. takkan secepat ni kot? adoiai, siapa nak bawa beg baju baby, siapa nak inform azreen kalau ai dah masuk dalam bilik bersalin nanti. haishhh, dan-dan ai seramm!!


Setelah dipantau selama 10 minit oleh Ketua Nurse,

Ketua Nurse: hmm, xde pula contraction lagi. Belum masanya kot.
Me: Alhamdulillah. *lebar ai senyum

Ketua Nurse: kalau terjadi lagi macam tadi, contraction selang 5 minit atau 3 minit, sakit teramat sangat di pinggang belakang atau keluar darah, cepat-cepat pergi hospital ye?

Me: Ok Nurse. *lega yang teramat sebab masa untuk bersalin tak sampai lagi. buat ai cemas je lah nurse ni.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan