16 Disember 2009

... kerana kertas surat rasmi berbunga-bunga panjang berjela

dulu,
ai slalu ngamok2 kat diri sendiri.
sebab:
sgt nyampah dgn kertas yg bertimbun2 di jebatan baru.
maunye tak, da hantar surat, mau fax lg, tak cukup tu email bagai sume.
haishh, mangse: TUKANG BUAT FILING LA!
dan ai terfikir: duit byk sgt kot. sbb tu la xkesah, guna la brape byk kertas pun ko nak hokey!.

& ade gak pensyarah yg dtg kat ai then ngadu:
ai dulu, kat private sektor, nk penuh satu file pun amek masa bertahun. tp bile kat gomen ni, tak smpai sebulan, ai da kene tukar file baru da ko! haish3x.

kekadang terfikir jg, nape la suka susahkan diri & org lain dgn kertas2 tu.
teknologi ade tamo gune. teknologi ade tatau gune. teknologi ade, buta teknologi. hurm.

bising2 ai, bising kat diri sendiri je. tado la ai nk bising2 kat org lain.

then time meeting yg lamo td, tb2 perkara ini disebut2. erkkk. bos ai bisa bace ke ape yg ai pikirkan?? haha.

ekceli, ni sume ditegor untuk penjimatan berhemah. well, suda terhantok baru terngadah la lebey kurang gitu.

tupun setelah ditegor oleh org besar yg mengatakan surat sk saje die terima sebeban tok sebulan. so, penggunaan kertas kat situ mmg membazir sgt2 la.

lg 1,

ai ingat lagi pesan cegu sekolah rendah ai, subjek bahasa melayu penulisan dulu.

surat bunga2, panjang berjela2, byk perenggan = SURAT TIDAK RASMI @ surat kepada bofren.
surat yg direct to the point, ringkas, isi jelas, tak byk perenggan = SURAT RASMI.

tp ai xfaham, kenapa org masih nak nulih surat rasmi nk kene puji2 itu ini, perengggan berjela2. haishh. perlu ke? ringkas je suda la oi, bos yg bz pun tak payah nk semak surat berjam2 semata2 nk tau isi kandungan surat tu.

haishhhh lagi.

da la. ai rasa bek stop dlu sblum telebey mengarot. ade mate tengok, ade telinga dengar, ade jari naip sudaaa..

tata.

♥,

6 ulasan:

  1. hehe takpe kak.nanti yg penting surat sk dh takde.sy lega dgr.skrg surat sk sy masuk kotak terus :P

    -kocha

    BalasPadam
  2. sokong cik ping....sokong..menci la..dah antar by hand nak kena fax..pastu email..cam bongok je...tapi nak wat cemane..saya yg menurut perintah...

    nasib bek bos baru kite ni kalu buat surat dia suh pendekkan...

    BalasPadam
  3. cik linda: yep, mmg. kite kan yg menurut perintah. =)

    BalasPadam
  4. koin: hebatnya...satu perubahan yg memberi impak pada ko eks...bagus bagus...ada hikmah ke umah kira2...cayalah!!!

    BalasPadam
  5. kokin: ade pro & con nye la kak. suka ke tak suke ke, bz ke tak bz ke,kene marah ke tak kene marah ke, saye totap laf rumah kekira. *kenyit mate kat kokin.

    BalasPadam