01 Disember 2009

Cara membuat tapai.

korang tau tapai?
suke?
muahaha.
ai?
xbrape minat sgt tapai neh. stakat makan satu tu bole la. nak makanlebih, cannot g lor. =p
time mlm hari raya korban (mlm episod last nurkasih) yg lepas, ibu, macik & ai bergotong-royong buat tapai untuk dihidangkan pada kenduri korban lembu xjd itu.
ai mmg da lame teringin buat post mengenai tapai cik ani, so smbil buat, ai telah amek kesempatan utk snappy memane yg patut.

Bahan2 yang diperlukan:


daun pisang secukup rasa.


gula batu + gula pasir (tado gamba) ikot suka


1/4 ragi bagi sengantang pulut (ni ai tatau name panggilan lainnya)


last but not least, pulut yg dikukus hingga masak.

kesemua bahan tersebut hendaklah digaul rata dan dibiar sejuk bagi tujuan pembungkusan.

kendian, setelah sejuk, bungkuskan pulut tersebut menggunakan daun pisang secantik yg boleh.
=)
hasilnya:


tadaaaaaaa!! *ni ai yg bungkus sendiri k.

♥,

4 ulasan:

  1. sdapnye tapai...dah lamai tak makan tapai tersebut...huhuhu

    BalasPadam
  2. linda: kita kan da jauh. cemanenye nk makan. =/

    BalasPadam
  3. koin: ai dun like tapai...tapai pulot ka tapai ubi ka...sumer tak makan...

    notajari-leh caya ke ko bungkos tu??? kalo cik ani ai caya laa...kah kah kah

    BalasPadam
  4. kokin: c de fingers la hokey. ai bungkus sgt kemas. like mother like daughter lor =p

    BalasPadam