20 Jun 2016

Minggu kedua Ramadhan: 8 hingga 12 Ramadhan 1437H

8 Ramadhan 1437H

Sindrom malas masak Mak Buyung dah sampai, so, hari kelapan berpuasa, kita  beli je. Gigih pergi PARAM semata nak cari roti john yang disukai. Husband pula makan yong tau fu. Budak-budak belikan kuew teow goreng sorang satu. Tambah kuih-kuih dan buah.  Frozen dim sum pun ada balance lagi, so I panaskan untuk berbuka. Alhamdulillah, kenyang juga berbuka walaupun takde nasi.


9 Ramadhan 1437H


Azreen ni agaknya dia pergi mengadu kat mak dia I malas masak, haha, maka hari kesembilan puasa, MIL ajak berbuka di rumah dia. Lagipun nak sambut kepulangan anak Along Azreen, maka, berbuka lah kami di rumah mak je.

Menu macam-macam ada, tapi yang I sempat snap dua gambar je. Keli berlada, Ikan tenggiri kari,
sup ayam, ayam golek, sambal belacan, dan lain-lain lagi yang I tak berapa nak ingat. Haha.


10 Ramadhan 1437H
I rasa, I dah habis slow dan bergerak bangun sahur, tanpa meninggalkan apa-apa  bunyi, tapi, mamat ni tetap juga tersedar. Dah sedar tu, kita suruh lah dia makan sahur sekali.


Oleh kerana dah berbuka kat rumah MIL, memang tak sempat lah  nak masak nasi. Kita buat cekodok cicah kari, roti john dan tekak pula teringin maggi. Itu jelah menu sahur pagi tu.

Petang, masih  berbuka di rumah MIL - Menu ada macam-macam, tapi I tak sempat snap gambar. Main menu yang paling meletup adalah gulai nenas masak lemak ikan masin. MIL berkalih je I rembat nenas. Haha. Sedap sangat lahai nenas masak ikan masin.


11 Ramadhan 1437H

Azreen ajak lagi berbuka rumah mak dia.
Ewahhh, bagi betis nak peha lak mamat ni.
Habis barang basah yang I beli on weekend tu nak buat apa?
Takde, takde, moh balik berbuka di rumah sendiri! ;)




Menu hari kesebelas berpuasa: Bubur lambuk permintaan tekak Azreen, ayam masak merah dan masak lemak bayam permintaan tekak I dan anak-anak. Bos kat office lak bagi kek coklat moist, memang Reezqy tak makan nasi lah. Kek tu je dia hadap sorang.


12 Ramadhan 1437H

Petang tu tiba-tiba Azreen ajak pi cari baju raya. Kita ikutkan je lah. Lagi senang, I tak payah nak susah-susah masak, nak kecahkan dapur sebab esok tu nak balik Melaka.

Dah dapat baju raya, terus pi berbuka kat Pizza Hut.

Untuk budak- budak order kat spegetti dan nugget je.

Selamat hari raya! Jadi raya kami tahun ni sebab baju raya dah complete! Haha. Last minute plan juga menjadi. Terus dapat baju raya anak beranak.

Balik dari cari  baju raya, I hadap baby nenas beli kat kawan office. Sedap sangat-sangat ni. Ada balance lagi dua ketul dalam esbox. Nanti boleh ulang lagi.

13 & 14 Ramadhan?
Berhujung minggu berbuka bersama keluarga.
Nanti kita buat special post ya

=)


1 ulasan:

  1. wah dah siap baju raya anak beranak...aku ni apa pun tak carik lagi weh...huhu...

    BalasPadam