15 Jun 2016

Ais krim buatan tangan resipi paling mudah dan tak banyak bahan.

Meh try meh resipi viral kat FB ni. Dah adjust sikit, sebab yang kat FB tu buat sampai dapat dua bekas, tapi kita adjust dia jadi sebekas je.

Suka nau adjust resipi orang tau. Haha.

Bahan-bahan:

Setengah tin susu pekat manis
1 tin (guna tin susu yang sama) air
1 sudu teh penuh tepung jagung
1 sudu teh penuh ovalette
1 sudu teh esen vanila
*lain-lain perasa ikut suka

Cara-cara:





1. Campur susu, air dan tepung jagung. Masak atas api perlahan dan sejukkan.

2. Dah sejuk betul (make sure sejuk betul ye. I is tak sabar. Dia suam lagi, dah pi mixerkan, terus dia jadi tak berapa pekat), guna mixer masukkan ovalette dan esen vanila, pukul guna kelajuan paling tinggi sampai adunan jadi dua kali ganda kembang (ala-ala adunan kek tu)

3. Bila adunan dah pekat, kot nak buat dua perisa, bahagi dua lah adunan tu. I buat satu strawberry, satu biar putih je, perisa vanila.

4. Masuk dalam bekas. Simpan semalam, esok dah boleh makan.

*Boleh juga campur perisa lain seperti perisa mangga, koko, milo, biskut orea. Ikut suka, ikutlah kreativiti masing-masing.



1 ulasan:

  1. Mudahnya. Salam ramadan. Selamat berbuka :)

    BalasPadam