30 Mac 2016

Nasi Daging Air Asam


Dulu, time pregnant kan Iman Reezqy, ngindam benda ni juga. This time pun sama. Dah lah nasi ni ada kat Pokok Sena, Kepala Batas nunn je. Maka, this time meh la kita  buat sendiri dan makan sampai puas.

I google resipi yang paling simple dan tak complicated sebab tak nak stress kan diri sendiri. So, resipi dari Eny Abdullah menjadi pilihan hati.


Resepi Nasi Daging Kedah

Bahan sup untuk dibuat stok:
1kg daging lembu - dipotong kiub besar-besar (I buat setengah kilo je. Almaklumlah, husband tak layan nasi)
2-3 inci halia - dipotong nipis
1 ulas bawang besar
Garam secukup rasa


Cara-cara :
Rebus daging bersama semua bahan-bahan lain sehingga lembut dan empuk.
Asingkan daging. Simpan 8-9 cawan air untuk stok nasi.
** Baki stok boleh dicampur lagi air untuk dijadikan sup untuk dihidangkan bersama nasi.


Bahan-bahan Nasi:
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak sapi (I guna minyak masak sebab itu je yang ado)
2 sudu besar minyak
4 1/2 cawan beras siam (I buat dua cawan je)
8 cawan air rebusan daging - (I sukat dua cawan nasi dua setengah cawan air daging)
2-3 helai daun pandan - disimpul (tak letak sebab malas nak pi ambil kat luar)
1 sudu besar rempah sup

Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3- 4 inci halia
Kisar sehingga halus


Cara-cara :
1. Cuci beras dan tapis airnya di dalam penapis.

2. Panaskan minyak dan cairkan minyak sapi. Tumis daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga kemudian masukkan bahan kisar dan serbuk rempah sup. Tumis sehingga naik baunya.

3. Masukkan air rebusan daging, biar sehingga mendidih, kemudian masukkan beras dan daging yang telah direbus. (Kemudian I transfer to rice cooker)

4. Masak seperti masak nasi biasa sehingga kering airnya.


Resepi Air Asam Tomato 
(Untuk air asam ni, I ikut resipi kak Ipar sebab I selalu makan air asam dia buat dan rasa dia sama dengan air asam nasi daging yang I makan.)

2 sudu besar belacan bakar - dibakar/digoreng
4-5 biji cilipadi
1/2 cawan air asam pekat
4-5 biji tomato - dihiris nipis
2-3 ulas bawang besar - dihiris nipis
3-4 biji cili merah - dihiris nipis
Garam gula ikut suka nak  banyak mana


Cara-cara :
1. Tumbuk belacan dengan cili padi. Letak garam sikit.

2. Campur cili merah, cili hijau, bawang besar, tomato, dan air asam. Masukkan campuran belacan dan cilipadi tadi. Gaul rata. Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

3. Siap dan boleh makan sampai lebam!

Ikut resipi Enya Abdullah ada pajeri terung, tapi Nasi Daging yang I makan sebelum ni takda, so I tak buat lah.


Resipi ni bila korang tengok on paper/blog, memang nampak panjang dan macam susah je tapi bila dah buat, hek elehhhh, kacang goreng je macam buat nasi ayam tu.

Pi lah buat korang, sedap sangat ni.
I makan bertambah-tambah sampai Azreen cakap, Ingat diabetis yang, ingat diabetis oiii.
Haha!

3 ulasan:

  1. aku pun suka nasi daging beb..lama dah tak buat...mmg senang pun mcm buat nasi ayam tu je...paling best kalau air asam tu sedap dan terangkat kan..mmg akan makan nasi bertambah la jawabnya...
    nak buat la hujung minggu ni...tq bagi idea nok!

    BalasPadam
  2. nmpk sgt2 menyelerakan. boleh cuba ni....nyummm

    BalasPadam