24 Jun 2015

Menu berbuka puasa 2015: Hari Kelima dan Keenam

Walaupun dah niat konon nak masak je untuk bulan puasa tahun ni, tapi, hari pertama puasa I dah jejak pasar Ramadhon dah. Haha.

Sebabnya, hari pertama berbuka di rumah FIL. Balik kerja je, MIL dah masak, so MIL suruh pi pasar Ramadhan, mencari kuih dua tiga jenis. Maka, kita tunaikanlah hasrat MIL tu.

Hari Kedua pun berbuka kat rumah MIL, hari Ketiga berbuka di luar, hari keempat, masak, tapi tak sempat nak ambil gambar.


So, meh kita share menu hari kelima dan keenam je terus. 

Hari Kelima, I masak tiga jenis lauk je. Berbuka berdua kan, tu pun dah kira banyak sangat dah lauknya. Haha.

Ayam masak kicap.

Rebus bayam untuk anak-anak.

Sambal ikan bilis petai.

Hari keenam iaitu semalam, berbuka kat rumah MIL. Even berbuka rumah MIL, I kena juga masak. Masing-masing ambil bahagian untuk masak lauk masing-masing. MIL masak kurma ayam, Kak Ipar masak bendi bercili dan ikan kering masak lemak cili padi dengan nenas, dan I pula masak paru berlada dengan buat air tembikai.


Untuk bulan Ramadhan kali ini juga, MIL memang ajak berbuka kat rumah dia je  hari-hari. Mula-mula kami tolak sebab ialah kami nak privacy sendiri juga. Lepas tu, kalau selalu sangat berbuka di rumah MIL, nanti terkejar-kejar pula nak balik rumah sendiri, lepas tu husband lak tak boleh nak pergi terawih kat surau taman sendiri.

Tapi bila fikir balik, mungkin diorang sunyi kot berbuka berdua so kami adik-beradik plan, buka di rumah MIL, selang-seli. Fair and square gitu.

p/s: Mohon maaf ya kalau ada yang terliur menengok gambar makanan. Pada I sendiri, seronok kira hari puasa sambil post gambar makanan. Tak terasa sangat hari-hari puasa yang dilalui. =)

4 ulasan:

  1. waduh2 kak pagi2 tengok makanan menjejes air liorrrr.. :D

    BalasPadam
  2. banyaknye laukkk.. kuihh pun banyak...

    BalasPadam
  3. hoiiii!! sedapnya sambal bilis petai tu nok...

    BalasPadam