10 September 2014

Akademi Fantasia 2014


Tak semua orang suka rancangan hiburan ni. Ingat dulu, I pernah berkawan dengan academician dan dia pernah tarbiah I dengan hebatnya bilamana satu hari dia tanya I tengah buat apa, I jawab, tengok Akademi Fantasia (AF)!

Kahkahkah.
Jangan buang masa tengok rancangan tak berfaedah katanya kat I!.

Lain orang lain pendapatnya. Lain orang lain kegemaran dia. Tak semua sama. 


Tak dinafikan, rancangan hiburan, rancangan tv realiti, banyak negatfinya, tapi AF ni bagi I dari sudut positif yang I nampak ia adalah satu rancangan yang mampu menghimpunkan semua ahli keluarga duduk bersama sambil menontonnya atas minat yang sama.
Bukan senang ok, nak berkumpul bersama-sama, gelak-gelak, bertukar pendapat sambil menghadap muka.
Lagi-lagi di zaman gadjet berleluasa ni, yang mana orang lagi suka mengadap handphone lama-lama dari tengok muka manusia, mana dapat nak duduk borak-borak lelama :p

Dulu, family I, kalau AF ni nak start, semua dah duduk berkumpul.
Abah dan I sibuk nak jadi juri, sibuk komen tang suara, rupa paras dan apa-apa je lah yang tak sedap di mata sendiri. Membahan, mengkritik kemain lagi dedua walhal, kot suruh mereka tu yang nyanyi, tah apa-apa.
Ibu, selain tukang ingatkan waktu siaran sebab dia yang control tv,  Ibu ni setia pada yang satu. Kalau pelajar  tu yang dia suka, memang tu jelah yang dia tunggu persembahannya, lepas tu,  memang dia back up baik punya, tak boleh nak kutuk atau kritik apa-apa, cepat je dia balas komen kita.
Ikin dan Amy, tak habis-habis nak suka pelajar yang handsome dan lawa je. Jiwa remaja gitu lah kan.
Dik wan pula sekadar penambah apa yang patut kalau kami semua ada tersalah sebut atau fakta. Even Dikwan gitu, antara semua, Dikwan boleh nyanyi. Suara dia kedua sedap selepas Abah. =)

Sambil menonton, sambil bergelak ketawa.
Sambil menonton, sambil bagi pendapat mana yang patut, sambil menonton, mana persembahan yang tak best, sempat bergosip ke cerita luar AF.
Haha.
Time tu lah masa bersama keluarga, time tu jugalah dapat masa duduk-duduk sambil takde buat apa-apa.
Memang digunakan sebaik-baiknya lah masa yang ada. Kualiti time gitu. Takyah nak jalan jauh-jauh, duduk tengok AF pun dah dapat masa berkualiti bersama keluarga.

Sekarang?
Ark ark ark.

Masih lagi tengok tapi berdua je lah. Tak meriah macam dulu dah sebab tengok pun berdua je dengan Azreen. Anak-anak memang dah tidur time rancangan AF tu.
Even tak meriah, mamat tu boleh tahan macam Abah jugalah bab komen-mengomen.
Bolehlah  jadi kawan kritik bersama.
Bab membahan, paling sep lima sebab kami dedua sama. .

First episod haritu, memang kami tengok sampailah hingga ke akhirnya yang part Jihan terkeluar tu. AF 2014 ni macam ok-ok je  sebab sambil tengok, sambil kritik orang, sambil ketawa terkekeh-kekeh sebab lawak si Pengacara. Enjoy sangat menontonnya. Part Zizan membahan Dato' Ramli MS tu lagilah. Kahkahkah.

So far so good AF ni. Boleh tengok sambil jadikan tempat release stress sebab banyak gelak pulak AF kali ni.

Cumanya satu je yang I rasa macam tak kena sebab rancangan AF  season ni macam tak kena pula time nya sebab buat Ahad malam.
Esok nak kerja lah, tak larat oi nak tengok sampai habis.
Kenapa tak kekalkan je rancangan tayang malam Sabtu kan lagi afdhol? Sabtu malam nak berjaga sampai pukul 3 4 pagi pun takpa sebab Ahad cuti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan