14 Julai 2014

Masak campak-campak: URAP PEGAGA


Bahan-bahan:

Selabu bawang saiz sederhana
Seulas bawang putih
7 ulas cili padi (kalau untuk resipi orang berpantang, toksah letak cili)
Segengam kelapa parut
Segengam kecil ikan bilis
Secekak pegaga dihiris (taknak hiris pun boleh, tapi kot tercekik pegaga time makan nanti, pepandai sendiri lah ye)


Cara-cara:

1. Kecuali pegaga, bahan yang lain tu sila tumbuk dalam lesung termasuk kelapa sekali.
2. Dah tumbuk ikut suka halus mana nak, sangai (goreng bagi kering) segala bahan tumbuk atas kuali tanpa minyak.
3. Nampak macam dah kering, masuk pegaga dan gaul rata.
4. Kalau nak nampak cantik, boh la sikit kunyit bagi kalerful. Haha.
5. Dah masak, campak garam ikut banyak mana yang korang suka.
6. Siap dan boleh dimakan dengan nasi panas. Yummy.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan