24 Mac 2014

Vietnam Trip: Day 3

Vietnam Day 1
Vietnam Day 2

FYI, ni trip tahun 2010 ye kawan-kawan tapi baru sekarang rajin nak update. Kahkahkah.

Hari ketiga, aktiviti yang diaturkan adalah Mekong River Tour.


Moh le kitteww

Kalau tak melompat, bukan kami la namanya. Tengok, pensyarah pun dah terjangkit sama. Haha.

Berhenti kat R&R di Vietnam.



Cantik view kat sini, so jom snap!

Cantikkkkk kannnnnn pokok teratai tu.

Naik bot untuk menyusuri Sungai Mekong. Naik gitu je ha takde pakai life jacket. Kot jatuh, hadapkan. Dahlah kau tu fail berenang Dakpink oi.

Pantang sua kamera! Untuk Mekong River Tour ni juga, group I ada buat assignment kat sini tentang Dokumentari Pendek Sungai Mekong. Berjaya la shoot scene2 yang diperlukan tapi malangnya, time record audio takde. Terpaksa la kami gunakan video yang ada dengan edit masukkan suara dan bunyi apa yang patut. Kena gunakan juga sebab takde sape heh nak repeat semula pergi Sungai Mekong tu.

Sampai lah kita ke tempat yang dituju. Kira kalau pergi Mekong River Tour ni, memang kita akan dibawa ke sini lah.

Bot.

Antara tempat parking bot yang ada. Haha. Parking bot katanye.

Tempat ni macam perkampungan diorang lah. Kat sini ada barang jualan, dorang tunjukkan cara kehidupan diorang kat sini.

Dibawa singgah ke bengkel buat gegula kelapa. 

Coconut candy. Handmade. Sedap. Rasa kelapa lah.

Then, kami lunch, ulat beluncas. Kau ado? Haha.

Isi ikan ni, dicampur sayur dan digulung jadi macam gambar kat atas tu si ulat beluncas. Ni kira popia diorang lah. Makan kena cicah dengan sos yang disediakan.

Semeja dengan mereka.

Makanan kat sini memang tak kena langsung dengan tokak den.

Seterusnya lawatan ke dusun buah-buahan.

Buahan gantung sendiri. 

Limau bali.

Smileee =)

Dan penat jalan, berhenti berehat dan diberi minum dan merasa buah-buahan yang ada.

Sambil berehat dihiburkan dengan kakak berambut panjang dan geng2 nya ini.

Hoihhh, panjang gila rambut dia.

Memalam kalau jumpa akak ni, mesti seram. Haha.

Apa lagi nak buat, bergambar le kita yee.

Masuk kampung orang.

Terus jumpa rakyat jelata di kampung itiu.

Diberi peluang menyusuri sungai kecil di Mekong. 

Makcik-makcik je yang bawa sampan ni tau.

Dilaluan sempit, kami selisih gini je sambil berlaga-laga sampan dan sampan akan terbuai-buai.  Sentap mak nak bila situasi gini sebab takut sampan terbalik. 

Muka macam berani tapi macam takut. Paham?

Dah habis buat aktiviti sampan tak senonoh tu, maka tamatlah tour di Sungai Mekong.

Balik  singgah pula di Tokong Budha ni. 


Kami.

I is tiru gaya patung belakang.

Paparazi capture gambar kami. Thanks abang Pejai :)

Dengan-dengan tourist guide pun sama nak melompat juga. 

Dengan Jenny, the beautiful tourist guide.

Time balik dari Mekong tour tu hujan dan adalah banjir sikit di perjalanan.

Ben Than Market di malam hari.

Alahhh, macam kat Chow Kit Road tu je lebih kurang.

Orang tu jual pulut. Nampak macam sedap sebab warna-warni tapi I tak berani nak beli.

Malam hari masa untuk menyiapkan tugasan.

The crew untuk group assignment kami.

Kami lagi.

Sebelum tidur dan berehat, kawan-kawan yang ada tempah baju vietnam ni pergi ambil baju diorang. Satu hari je siap.


Trip hari Ketiga tamat dan masa untuk tidurrr.

2 ulasan:

  1. keciknyeeee ain. hahahahahah

    aku punye trip vetnam tahun lepas pon tak apdet lagi.
    kena tgu 4 tawon mcm ko jugak kot. mihmihmihhh

    BalasPadam
  2. ida aim nak g vietnam pulak la pasni hehhehehhe.. ida pun suka jump jump!

    BalasPadam