20 Februari 2014

Iman Reezqy yang jarang dipostkan dalam blog. Haha.

Orang kata, anak kalau baru seorang, memang pagi petang siang malam, takda cerita lain. Tak kira dalam blog, facebook, mahupun Instagram, memang muka anak je lah enteprem dari mak. Tatang pun kan main, bagai menatang minyak yang penuh, usaha kemain tak bagi tumpah.

Cuba tengok bila masuk dua?
Kahkahkah.
Maka, I lah orang yang dimaksudkan oleh orang-orang itu.

Selalu anak nombor dua ni menerima nasib macam Iman Reezqy lah.
Jaghang-jaghang Mummy dia update, tepek muka dalam blog, cerita pasal dia.
Yelah, tangan Mummy ada dua je nak. Satu tok Daddy, satu lagi tok korang berdua.Memang takda masa lah nak cerita sokmo dalam blog. Ampunnn ye.

So, harini mehla  kita tepek gambar Iman Reezqy, lepas tu cerita perkembangan dia yang seminggu lebih lagi dah nak masuk 10 bolan.

Dua beradik: ada masa bercekau, ada masa baik.

Skil 9 bulan: Pantang jumpa benda yang boleh dipanjat, semua dipanjat, lepas tu lepas tangan perasaan hebat, then jatuh terduduk. Haha. Badan pun dah susut dah sebab banyak buat 'kerja'.

Tidur tak pernah nak lamanya. Malam pun sama. Minum susu memang ontime walaupun sedang tidur.

Tetap usaha nak berdiri walau dalam kereta.

Adik Reezqy. Haha. Semua panggil dia adik. Ibu I lak marah kata jangan panggil adik sebab nanti dia akan ada adik juga.

My heroes: seorang pintu nak masuk ke Syurga, seorang tukang hantar doa bila Mummy dah takde  nanti. =) Nampak budak kecik di hujung sana? Tu lah kakak Iman Reezqy. Pantang jumpa padang, berlari saja takmau duduk diam.

Adik beradik. Haha. Tu je caption yang Mummy mampu letak. Boleh?

Iman Reezqy, the handsome boy. Pantang nampak air, berendam taknak berhenti.

Perkembangan Iman Reezqy, 9 bulan 3 minggu:

9 months
What most babies do at this age:

[x ] May be afraid of strangers - Yang ni tak kot. Dia suka je orang tapi syarat orang tu kena berdiri, berjalan tak duduk je. Lagi satu, kalau orang pegang, tetiba nampak Mummy, Mummy tetap jadi pilihan utama dia lah. Haha.
[/ ] May be clingy with familiar adults - Ye kot.
[/ ] Has favorite toys - Musical gitar dan handphone kau hado? Haha. Kan main beriya dok menekan kalau mendapat.
[/ ] Understands “no” - Dia pandang kita balik kalau kita kata jangan, no no no.
[/ ] Makes a lot of different sounds like “mamamama” and “bababababa” - his fave words: Mum mum mum, Nen nen nen. Atatatatak
[/ ] Copies sounds and gestures of others - Kalo kita buat grrrr, atau ba ba ba tu bulan dia boleh tiru
[/ ] Uses fingers to point at things - dia guna mata. malas nak tunjuk-tunjuk. Haha. bila sebut bird, dia pandang langit. bila sebut upin, dia tengok tv. babai pula ikut mood. ada masa dia buat. ada masa tak.
[/] Looks for things he sees you hide - yang ni memang. kalo sorok bawah bantal, bantal lah dia punggah. haishh.
[/ ] Plays peek-a-boo - terpaling suka. cuma dia tak tahu nak sebuk cak je lah bila dia cuba buat.
[/ ] Puts things in her mouth - sekarang memang kena aware je dia dan kakaknya juga. Si kakak tu suka menyuap adiknya.
[/] Moves things smoothly from one hand to the other - ni dah lama pandai dah.
[/ ] Picks up things like cereal o’s between thumb and index finger - ni pun dah lama pandai dah.
[/ ] Stands, holding on - ni dia bajet bajet best je berdiri padahal tak balance pun, kelepek, jatuh.
[/ ] Can get into sitting position - can.
[/ ] Sits without support - can.
[/ ] Pulls to stand - can.
[/ ] Crawls - dah laju. Siap kami semua tak tidur atas katil dah pun sebab sekarang ni kalau dia bangun merata tempat dia ada. Bawah meja lah, hujung pintu lah. Hadoiaiiii. Seriau I kadang-kadang, bila jaga, raba-raba tempat dia tidur, tapi dia dah takda sebab merangkak merata.

6 ulasan:

  1. muka reezqy cam raneeya mase kecik.
    hahaha tak sabar aku nak tgok anak2 aku bercakauu

    BalasPadam
  2. makin besor makin muka dedi dia eks...tang mata tu sgt sama laaa
    ark ark ark

    BalasPadam
  3. hero kan...memanja je la kerjanya..heheh

    BalasPadam
  4. sekksiinya Iman Reezqy dlm kolam tu..geramm aih..
    mata sbijik mummy dia na :)

    BalasPadam