13 November 2013

Home birth di Malaysia.






Bila seorang kawan ni bercerita tentang home  birth, I macam rasa, haihhh, betul ke tak betul nak home birth. Gila kentang lah kalau ada. Berani betul orang tu.

Tapi lepas google, ya, memang betul perkara tu sekarang ada kat Malaysia. Selain water birth, trend lain untuk bersalin sekarang adalah home birth.

Fikir-fikir balik, home birth ni dah macam back to dulu-dulu lah. Bersalin kat rumah dengan mak bidan. Tapi this time, takda bidan dah. Suami sendiri yang sambut. Ada  berani suami-suami?
=)


Tak dapat nak bayang, kalau I apply home birth untuk anak ketiga, tah macam mana lah keadaanya nanti. Entah-entah Azreen pengsan kot time suruh sambut baby. Entah-entah I potong sendiri, handle sendiri je semua sambil tunggu Azreen sedar.

Haha.

Apapun, benda ni semua perlu ada ilmu di dada, kena banyak buat research, kena hadir kelas, ada moral support, baru boleh berjaya. Tahniah lah kepada yang berjaya. Korang memang superb + berani.

=)

9 ulasan:

  1. Balasan
    1. Kena fikir berjuta kali kalau nak apply Mrs. Eady

      Padam
  2. eh boleh ke? MIL rara kata xboleh dh skrg.khidmad bidan bidan pon xboleh dh skrg kan.sbb salah di sisi undang2.hehehe.tapi ntah lah.kalo nk try bolehhh jewwww~ hehehe.

    BalasPadam
  3. ahh i will never be brave enough...takot complication etc.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama la Nawal. Verangan je lebih I ni ;p

      Padam
  4. hehe. mcm kenal je kawan yg citer tu =p

    ~ustajah

    BalasPadam
  5. dah ramai kan orang pilih home birth ni. kan ada blogger yang dah pilih bersalin cara macam ni

    BalasPadam