23 April 2013

Ujian sekecil zarah.

Pagi khamis kan main post IG gambar sendiri dengan caption shine bright like a diamond, sekali petang, ammekk kaw, terus bleeding kena naik nenonenoneno pergi hospital.

Ingatkan bila sampai hospital memang dah sampai masa nak bersalin dah (@36w4d) based on my 1st pregnancy experience dulu yang bleeding bila nak bersalin, tapi bila check, bukaan langsung nan ado maka dengan itu, teruslah I dijadikan bahan eksperimen untuk mencari punca bleeding. =,(

Terus trauma masa 1st pregnancy dulu datang balik. Ingatkan, dah takde dah kes bleeding-bleeding ni semua, sekali, dah nak hujung-hujung, tetap datang juga. FYI, pada sesiapa yang pernah tanya I lepas ni nak tambah lagi ke tak, dan I jawab tak,  ianya adalah  kerana kes bleeding ni lah antara benda yang buat I takut nak mengandung lagi. FOBIA. TRUMA. Hanya orang yang pernah mengalami situasi macam ni je faham apa yang i rasa. Mulut itik, mulut  hanjing, mulut biawak, semuanya ada sebagai alat untuk eksperimen tu. =,(

Since I dah cukup bulan, dan baby pun asyik mengeras sepuluh minit sekali dan tekanan darah I tinggi mencanak-canak, Doktor suruh I masuk wad untuk monitor keadaan I. Mau tak mecanak-canak naik darah kau bila kena jadi  bahan eksperimen! Sakit doww!

Maka, tinggallah I kat hospital malam tu sambil terus dijadikan lagi bahan eksperimen. Malam tu juga I hantar wassap ke Azreen,

B, im so sorry, but pleaseee, this is the last!
I nak tutup buku dah lepas ni. =,(
Cukup lah dua.

Terus Azreen call time tu juga untuk tenangkan I.
Huhu.

Esoknya pula (Jumaat), bila pakar datang buat pemeriksaan, dia tanya, kalau awak tak bersalin malam ni, kita bagi awak bersalin nanti nak? Ini atas faktor CTG yang tak berapa cantik dan keadaan baby yang masih lagi mengeras sepuluh minit sekali.

I geleng-geleng je. Kalau  boleh I tak nak. I nak bersalin normal, taknak paksa-paksa sebab India yang sebelah katil I tu pun dah induce 2 3 hari pun tak bersalin-bersalin lagi.

Time kat hospital I memang down gila. Wassap GCB, GCB bagi moral support semua. Tapi tetap rasa tak best.

Then, tah macam mana, terborak dengan seorang kakak yang kat sebelah lagi. Dia tegur I sebab malam tadi dia nampak I nangis. Dia tanya tak selesa ke sebab hospital ni memang panas. Dia pun dah sebulan lebih berumah kat hospital, so dia faham lah panasnya macam mana.

I geleng. Bukan panas yg jadi masalah. I tak tahan jadi  bahan eksperimen. Serius memang buat mental down.

Kakak tu senyum je. Then dia bercerita.

"Akak dah 10 tahun kahwin Dik. Dalam 10 tahun tu, dah macam-macam akak cuba untuk dapatkan anak. Cakap je cara apa, tapi dengan menggunakan khidmat hospital kerajaan je lah sebab akak bukan orang yang  berduit. Apa je yang akak tak kena. Doktor mana je yang tak selak seluk bawah  ni belek itu dan ini. Dan segala  alat yang pelbagai bentuk masuk ke bawah ni. Malu tak usah cerita lah. Almaklumlah, doktor sakit puan ni, yang ramainye lelaki. Tapi disebabkan nak juga zuriat yang satu itu, akak redha dik. Macam-macam orang cakap kenapa suami izinkan doktor ini, doktor itu tengok segala. Tapi nak buat cemana. Akak bukan orang berduit, tapi dalam masa yang sama, akan terlalu inginkan zuriat. Oleh itu, kami suami isteri redha dan usaha selagi terdaya.

Bila dah Tuhan izinkan akak mengandung, lain pula dugaan yang datang. Sepanjang mengandung, uri akak kat bawah. Sedih time tu tak usah cerita lah. Tapi tiap-tiap hari akan berdoa untuk anak ini. Berumah kat  hospital pun akak sanggup. Berjauh dengan suami pun takpe. Janji akak nak pastikan anak akak selamat. Sampai sekarang, akak masih kat sini lagi.  =) Lagi 4 minggu kandungan akak akan genap 36 minggu dan kalau ada rezeki, akak dipaksa bersalin secara pembedahan.

Tu, adik yang depan sana tu, lagi lah. Dah dua bulan kat hospital ni. Bila pregnant asyik gugur je. So mengandung kali ni, kena ikat rahim tak nak bagi gugur lagi. Dia tak boleh banyak bergerak. Baring duduk je lah kat hospital ni.

Dugaan Tuhan bagi Dik. Macam-macam. Dia nak test kita tu macam mana cara kita hadapi semua tu. Apa yang adik alami sekarang ni, perkara kecil je, tak sebesar mana. Kalau adik rasa teruk, ada ramai orang lagi yang teruk dugaanya dari adik. So, tak payah fikir sangat lah ye, tapi  bersyukur sebab Tuhan tu sentiasa ingat adik, dia turunkan ujian. =)"

Serius, lepas akak tu habis cerita, I rasa muka I panas je macam baru lepas kena tampar. Baru lah tersedar, dan tak ikut perasaan dah. Tah apa-apa tah kan, ujian sebesar zarah pun nak down-down macam kena apa je.

Hmmmm, I ni kalau dalam keadaan tertekan, memang tak boleh nak kawal perasaan. Tak boleh nak berfikir dengan betul. Walhal, kalau nak ikutkan ramai je kawan-kawan I yang diuji lagi hebat dari apa yang I alami, tapi I boleh terlupa tentang itu. Terlalu ikut perasaan sendiri.

Rileks lah Dakpink, kalau kau rasa teruk dengan apa yang kau hadap, ada ramai lagi orang yang menghadap lagi besar ujian dari Dia. Rileks ok! Just folllow the flow je la.

Dua malam je I bermalam kat hospital, then pagi besok pakar bagi I 3 options since semuanya dah ok:

1. Boleh balik, tapi apa-apa jadi, tanggungjawab sendiri.
2. Induce untuk  bersalin since dah cukup bulan.
3. Duduk kat hospital sampai bersalin.

Dalam semua pilihan tu, dah tentu lah I pilih yang pertama sebab I tak kuasa nak jadi bahan eksperimen dah & ahkakkkk tak suka dok hospital lah. I is takut antu ok! ;p

7 ulasan:

  1. haishhh sebaknye baca,
    hopefully dipermudahkan Ain,
    insyaAllah :)

    BalasPadam
  2. i pon byk komplikasi 2nd child ni. dh terbayang2 nk ckup bulan nnti mcm2 lg masalah. takut tp tawakkal ajelah pd Allah. hrp selamat semuanya. tp klu dh tertulis mati pon redha. maybe ia kematian yg terbaik utk i. yer, bila rasa susah, ingat org yg lbh susah drp kita. itu je ubat utk pujuk hati yg lara. insyaAllah

    BalasPadam
  3. harap semua nya baik2 je.. take care sis!

    BalasPadam
  4. wahhh!!sedihkan..pengorbanan seorg ibu...pape pun semoga semua selamat k!!nebes tgu baby boy ni...buat pilihan yg bijak k..insyaAllah..semua ok...amin ya Allah=)

    BalasPadam
  5. Betul tu yang, bile dijadikan bahan experimen ni, segala bentuk perasan tu ada..tapi terpaksa pasrah n menyerah je la..betul kate akak yg story kat awk tu.. klu kite rase kite susah, ade org yg lagi susah sebenarnya.. tapi kite manusia biasa kan..ade mase kadang2 emo la kan..dah sakit mestila tensiii ;)

    BalasPadam
  6. semoga semuanya selamat dan dipermudahkan nanti yer..take care..n rest cukup2.. =)

    BalasPadam
  7. betul kata akak tu nok...tapi kengkadang tu kita ni mmg terlebih emo kan nok...nak2 kalau tgh sakit...


    harap ko ok2 je ye nok...semoga selamat semuanya...Amin...

    BalasPadam