21 Januari 2013

Sabar, sabar, dah 6 bulan. Kejapnya!



Kan main,
mementang dah tahu screen capture (SC) kennnn,
semua nak di SC kan.

Haha.
SC lah kau sampai lebam Ain oi. Dah bosan sok tukar hp lain lak. Eh?
;p


Dah 6 bulan dah I membawa perut ni. Alhamdulillah.
Rasa sekejap je.
Lagi 3 bulan lebih lebih sikit, Insya Allah, ada rezeki bersalin lah I.
3 bulan lebih-lebih tu sekejap je. Pejam celik pejam celik, cuti public holiday, pergi berjalan, program ofis, pergi rumah orang kahwin kot ada, dahhhh 3 bulan!
Haishhh. Seram nak  beranak.


Last week checkup,
Nurse sampai terkejut bila ambil tekanan darah, kan main lagi tinggi tekanan darah I. Siap dia suruh I gelak-gelak bagi hati tenang dan bagi laluan kat Iman Raneeya buat checkup dulu.

Maunye tak tinggi?
Sebelum I sampai kat klinik tu dah bertekak dengan si Azreen pasal ni:

I nak post juga kat FB!
Mementang kita diam. Dia pijak kepala. =,(

Sabar Yang. Jangan ikut hati. Kalau kita betul, kita diam je lah. Please dengar cakap I. Kalau you tak dengar cakap I, gagallah I dalam membimbing rumahtangga kita. You remove je lah kalau you baca buat sakit  hati.

Ok fine!*nangis sebab tak membantu langsung.

Sabar adalah benda yang paling payah nak buat walaupun ia nampak mudah. Mudah untuk diucap, tapi nak buat masyaAllah payahnye ya Allah. Mudah cakap kat orang, sabarlah sabarlah tapi bila kena kat diri sendiri, sampai berasap-asaplah dalam kepala ni, hati lak membara-bara je jadinya. Camtulah jadi bila marah dan kena menahan sabar.

Orang kurang sabar, kau suruh sabar kan. Memang 3 4 kali lah nurse tu kena ambil tekanan darah I. Hmmmm.
Time marah, setan-setan semua joget-joget lah sebab berjaya buat I tak ingat Tuhan. Hilang pedoman sekejap.

Result checkup haritu, selain darah tinggi kan main, berat I naik dari 72 ke 78. Lagilah membebel-bebel nurse tu sebab berat naik melampau-lampau. Stress nurse, kau apa tahu!
Lepas ni I kena checkup dua minggu sekali lak. Tekanan darah pun kena pi klinik pantau 2 hari sekali.
2 hari sekali ye, bukan dua kali sehari. ;p

Penatlah stress-stress ni. Cuba nak jadi positif konon tak nak fikir. Tapi, entahlah. Mungkin time pregnant ni, emosi susah nak control kot. Tu yg menjadi-jadi tu.

Apapun, I cuba lah. Control emosi sebaik mungkin, demi adik Iman yang dalam perut ni. Demi kesihatan I juga. Kemon Ain! Ambil krisis management kan? Apply lah semua yang dibelajar dulu. Handle with care ;p Kang stress marah-marah kat orang tu, anak ko ngikut ghope orang tau kang! Mau?

Sot ba ro  ain ya nun.

Minggu ni akan pergi berjalan memenuhi nafsu  makan I, so mungkin emosi akan stabil sikit kot. Plus, Jumaat mungkin plan keluar dengan Geng Cantik Berseri pulak. Mana tahu, jumpa diorang nanti, dah mengekek2 gelak macam pontianak, emosi I boleh stabil balik dan hilang semua gundah, bolehlah stabilkan apa-apa yang patut.

To ain a.k.a dakpink, please, jangan jadi macam diorang. Sabar ok.
Ko nak cantik kan? Orang cantik kena pandai bersabar! ;) So bersabarlah sayang.
Sila baca ni. Bawa-bawa bertenang.

Tentang Sabar.

Eh, nak taip pasal pregnant je tadi, tapi dah melalut sampai ke lain lak. See, payahnye nak  bersabar!

2 ulasan:

  1. hahaha
    entry awal kemain pasal pregnant kan..
    xpe2 sabo ye Ain,org2 yg sabo ni Tuhan syg =)
    dorang lantak lah kat dorang..Tuhan x syg tu.hahaha
    nak cantik kan ?
    =)

    BalasPadam
  2. sabar.. time pregnant ni memang emosi tak stabil.. sangat sensitif..

    BalasPadam