31 Julai 2012

Seminggu berpuasa: Menu berbuka


Day 1 - Asam pedas ikan kembung, kerabu pucuk paku sedap (I makan ni je dgn nasi+dah take note resipi dah dari MIL), kangkung goreng, sotong masak lemak, sayur campur dan pelbagai kuih yang dibeli di PARAM.

Berbuka kat rumah mak mentua bersama in laws dan anak buah. 1 family takde sebab kak ipar i berbuka di rumah mentua dia di Penang.
Hari pertama ni lah i terlepet siap boleh tidur lagi bila MIL suruh goreng sayur. Tak larat sangat on 1st day puasa sebab I terlajak bangun so tak sahur. Dah lagi pagi tu 'mengemas' Iman Raneeya semua dan buat kerja rumah. ;p



Day 2 - Ayam masak lomak omak den, kangkung goreng (ibu cakap ni sayur fav Azreen, kan main ea mak mentua siap ingat), rendang ayam, kuih-muih PARAM dan special request by me: Badak berendam terbaikk.

Seronok dapat berbuka dengan family sendiri.=,) Tengok muka ibu abah adik beradik rasa double kenyang je. Tapi Ikin takdo lak time tu sebab dia balik awal. So, the family tak complete lah.

Insya-Allah, lagi two weeks akan berbuka bersama lagi. Akan fikir siap-siap balik nanti nak makan apa lak. Eh, tahun ni I raya side husband taw! *sedikit emo tapi redha sebab kang melawan tak cium bau syurga ;p



Day 3 - Berbuka di Garden Lifestyle Store and Cafe.




Day 4 - Ikan bawal 3 rasa, kailan ikan masin, tom yam campur, telur dadar dan kuih dari PARAM. Semua masak kecuali kuih-muih.

Time ni husband request ikan pape masak tiga rasa. So, i masaklah lauk-lauk lain sbg side dish.



Day 5 - Sup ketam, cili kicap & ayam golek jalan gebok yang sodap mak ai.

Hari kelima ni buka simple je. 3 benda tu jelah. Alhamdulillah, walaupun makan 3 benda je, kenyangnya, tak terkata.



Day 6 - Nasi arab cooked by Chef Yon suami Kak Najwa, kuih-kuih PARAM dan air tembikai sponsored by Kak Mas.

Terima jemputan dari Kak Najwa untuk berbuka di rumah dia. So, I, Kak Mas dan Kak Halina dengan family berbuka di sana. Kali kedua ye I makan nasi arab. Sedap memang sedap, tapi I tetap rasa tak lengkap makan nasi tu sebab takde rasa pedas. Tuan rumah siap bekalkan nasi lagi untuk bersahur.

Pssst, Azreen cakap, lain kali awak p makan nasi arab bawa sesiap sambal belacan lah! Kahkahkah.



Day 7 - Ikan bawal masak kicap pedas cili padi+black paper, brokoli+bendi rebus, sup kaki ayam, sambal belacan blender sebab taknak tangan pijar tumbuk, kuih-muih PARAM & goreng cempedak jiran bagi.

Pun sedap semua. Kuih tu tak makan time berbuka pun. I makan time basuh baju dalam pukul 10 lebih camtu. Habis semua.



Alhamdulillah, selesai menjalankan ibadah puasa selama tujuh hari dengan jayanya, tapi terawikh masih zero lagi.


Eh, tertinggal. Selain dari menu di atas, kudapan I di waktu senggang malam-malam adalah seperti di bawah:


Ceri masam-masam manis Tesco.
Kalau kat AEON lagi besar sikit ceri dia & kalau pergi Vietnam lak, ceri tu lagi fresh+besar+sedap+manis.

2 3 menjak ni asyik nak bercerijubili je lah.


Strawberry Tesco dicicah gula sebab nak datangkan rasa manis dan feel makan buah strawberry kat Cameron tu. Haha.


Asam jeruk binjai.
Kalau boleh i nak yang fresh. Tapi adik ipau dah buat jeruk pulak. So, jeruk pun jeruk lah. Ahkakk layannnn je.

Binjai ni kalau makan dengan kicap+ gula lagi sedap wooo.


Ok dah. Itu ajalah posting untuk hari ini.
Terima kasih.

9 ulasan:

  1. asam jeruk binjai nampak sedap..
    tak pernah tengok buah binjai..

    BalasPadam
  2. wah sedapnya makanan.. apa lagi strawberry tu.. hehehehehe... (^_^)
    teringin la pulak nak makan badak berendam tu... alahai

    BalasPadam
  3. tu dia...
    entry siap tuk seminggu..hahahaha

    tp btul kan ns arab tu mkn sedap tp x rs x puas mcm mkn ns berlauk kan =)

    BalasPadam
  4. meriahnya berbuka :D best3
    terliur tengok ceri tu

    BalasPadam
  5. Meriahnya makanan huhu

    -gajahputih

    BalasPadam
  6. kak kau ni dah start makan masam2 manis ni ade ape2 ke? HAHA

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohoiiii, xdenye pun nyeeee.
      Tengah nak red flag ni ha.

      Padam
  7. Ohoiii..aku rase mcm ade jer berbuka hari kedua tu..sahur jer x dpt..;(

    BalasPadam