16 Disember 2011

83 turns 55?

Buat 5's kat pendrive tadi, terjumpalah gambar-gambar lama. Sambil delete sampah dalam pendrive, sambil tu jugalah belek-belek gambar lama tu.

Time membelek tu jugalah baru sedar, i memang kurus sangat. Dulu, dengan berat 54kg dan ketinggian 164cm, masih sibuk nak berdiet bagai. Masih rasa diri time tu gemuk sangat. Tak makan tu takut gemuk. Tak boleh sentuh yang ni, kang berat badan naik. Kan main berjaga sangat makan time dulu.


See, peha dan lengan yang cikeding tu. Oh my gucci, i rindukan peha tu!


Tengok ha, masa pergi Padang dulu. Memang slim melim lagi!


Siap time pre-wedding boleh lompat tinggi kan main.

Tapi, sekarang agak-agaknya,
Boleh kau nak lompat macam tu?
Kalau boleh lompat pun, rasa-rasa ada setinggi itu?

Haha.
Dunia berputar.*dan dan

Yang terindah itu hanyalah sementara uols!

Semuanya berubah sekelip mata. =|


Ni 3 4 bulan lepas kahwin.
Dah 'berisi' pun time ni. Ko tengok, ambik gambar pun masih nak pegang makanan. Manalah badan tak membesar dengan jayanya. Alasan masa tu banyak makan sebab 'sikenit' dalam perot lapar nak makan.

Exercise pun kurang time tu. Harapkan naik tangga ofis je lah sebab lif selalu rosak, then berjalan kat mall atau pasar malam. Itu lah je exercise yang dibuat. Selebihnya, makan, tidur, kerja, kelas, makan, tidur, kerja, kelas.


Result daripada makan, tidur, kerja, kelas tanpa exercise.
Dari slim 55kg, terus bertukar jadi raksasa seberat 83kg.

Banyak sungguh berat naik time tu. Almost 30kilos.
Serammm sangat tengok berat yang naik kan main lagi tapi, cuba pujuk hati dengan mengatakan, alah, lepas bersalin nanti boleh turun.


Ye, lepas bersalin, turun memang turun. Tapi, turunnya bukanlah sederas yang diimpikan.
Lihat gambar lepas sebulan bersalin. Tak banyak beza pun dengan time mengandung. Berat pun turun dalam 14kg je.


Ni pula masa raya, berat masa tu dah 66kg. Masa berpuasa ada lah berat tu turun dalam dua kilo. Tapi tak bertahan lama pun sebab time hari raya, melantak tak hingat dunia, terus naik 68kg semula.

Suami memang dah asyik memerli siap buat lawak tentang berat yang tak turun-turun. Mula-mula dengar dulu sentap lah juga, tapi bila dah lali, i buat tak reti je lah.

Dulu, confident cakap kat suami bila dia bising tentang badan yang besar ni.
Kata i, " i ambil masa 9 bulan untuk naik, so, i perlukan 9 bulan juga lah untuk turun."

Kononnya lah perlu 9 bulan kan?
Tapi, sekarang, Raneeya dah nak masuk lapan bulan pun, berat badan i masih lagi kekal di tangga 66, 67, 68 tak bergerak even i pergi gym.

Kadang-kadang i rasa macam dah kurus sebab mana baju yang dulu tersekat sampi ke bahu bila pakai, kini dah lepas disarung dengan jayanya. Tapi kalau dah kurus, takkan lah berat badan tak turun-turun pula kan? =p

Hmmm, susah rupanya nak turunkan berat badan ni kan?

Takpelah, selagi boleh berexercise, i cuba lah. Usaha pasti jaya.


Takpun, kalau berat tu masih liat nak turun, nak susah apa.
Tambah je lagi sorang, sebab Raneeya pun perlukan kawan.
Kan?

=)

12 ulasan:

  1. hehehe..comel je...i yang xberanak ni pun berat dok menaik saja...xpe u kasik raneeya kawan eh...dah boleh di bawa berbincang tu...hehehe=D

    BalasPadam
  2. comel nyer kamu ain masa dulu2..
    ala skg pun slim jugak...lagi ok rasanya..nnti keding sgt x cantik pulak...mcm papan bergerak pulak..

    asalkan sihat kan.
    yg penting x obes lah..

    suke tgk gamba kamu pregnant.
    upload ler gamba raneeya banyak2.....

    BalasPadam
  3. aku kalau citer psl berat badan ni mmg scary lah...baru je hari tu timbang kat klinik naik 4 kilo...apekah?? terus aku tanya kat nurse tu timbang ni rosak ke? dia ckp tak lah, penimbang tu ok jer...

    huwaaaa!! scary aku tgk berat badan naik mendadak..dah sama mcm aku preggy dulu berat dia...huhu...

    BalasPadam
  4. jgn kata 9 bulan ain... aku y amil dah cukup 2tahun 4 bulan tu pn xberjaya2 lg ni... xpe2 keputusan y last tu mmg bijak...hhaha sama mcm aku... amil mmg nk kawan dh.. ^_^ kita saing2 yeee

    BalasPadam
  5. tinggi gak 164cm yerk... betoiler tu masa kita tak gemuk cam sekarangni selalu sangat rasa nak kuruih sekarangni cam kuruihnyer aku dulu... lepaihtu camner nak buatni nak kuruih kemain susah yerk... gambar pre wedding kemain lagi yerk baju sekolah gitu..

    BalasPadam
  6. Noora,
    Hehe. Tunggu 2012 kot baru bagi dia adik.


    Elin,
    Haha. Comel, tapi dululah. Sekarang comot. Yolah, nnt i hapload gambo pompuan genit, eh kenit tu.


    Wahida,
    Gulp, 4 kilo ko naik!
    Alah, susah apa, meh kita tambah je sesame meh =p


    Feeza,
    Maceh feeza support aku. Meh la kita berjemaah meh utk menambah.


    Zila,
    Lumrah manusia zila, tak pernah rasa cukup. =)
    Pre wedding tu mmg saje nak buat baju sekolah

    BalasPadam
  7. haah naik byk jugak kan..ala tkpela ain..lama2 turun jugak tu.

    Klu bersalin bb ke 2 nnt...teruskan bf baby ek...ramai ckp..bf leh turn berat badan.

    BalasPadam
  8. Elin,
    Tular, 2nd baby nnt, akan cuba BF betul-betul.

    BalasPadam
  9. suruh ler si AJ tu hari2 cakap kurus. doa suami.. ini asyik ckp gemuk je, mau badan tak mengembang :P

    BalasPadam
  10. ye.. susah sangat dear. berat before kawen sama dengan kamu. tapi dah sampai 2nd baby ni, berat adalah di tahap yg membimbangkan.. :S

    BalasPadam
  11. Kak Yanee,
    Yelah, nanti i pesan kat AJ.


    Yuyunz,
    Yeke, berapa berat yang dibimbangkan tu? =p

    BalasPadam
  12. Dear, kisah berat kita lebih kurang sama lah!! hehe... dina punya weight pun stuck ni haa... ada lebih kurang 6 kg nak turun. tapi dah cuba macam2 mmg takmau turun daa... ada terbaca artikel if fully bf mommies mmg akan ada 5-6 kg stuck di situ sampai stop bf. =( agaknya yang lebih2 tu kt perut n boobs kot.. hehe. anyways, u still look good lah even at ur weight now. x nampak chubby pun. =) dun worry!

    BalasPadam