09 Julai 2012

Popia nestum tom -tom bak!

Notadahiluas:
Repost resipi tahun lepas ni sebab almaklumlah kan, dah nak puasa ni, moh kita melembut-lembutkan tangan membuat kuih ghaye. Kahkahkah.



10 August 2011 @ 11 p.m

=)
Misi sukses! Dapat buat popia nestum tom-tom bak. Senang sangat nak membuatnya.

Resipi

2 bungkus kulit popia
*1/2 cawan nestum
*1/2 cawan horlicks
*1/2 cawan gula (gula bajet sendiri lah, kalau tak suka manis, kurangkan) - ayakkan lepas blender tp ai tak buat sbb rumah xde ayak =p
Telur untuk lekatkan kulit popia yang dah digulung.

Bahan bertanda * diblender dan digaulkan sekali. Letak dalam bekas dan tutup rapat.

Cara-cara:


Sapukan telur dikulit popia.
Kemudian gulung ikut suka sama ada nak menyerong atau menegak.


Lepas digulung, gunting hasil gulungan ikut suka juga. Nak serong ke nak tepat ke, guntinglah sesedap rasa.

Kemudian goreng dengan api sederhana. Makesure tak rentung macam cubaan pertama ai ye. Bila agak-agak masak, angkat dan toskan. *Mahap, tiada gamba sebab takut hp masuk dalam kuali ketika cuba mengambil gambar. =p


Setelah minyak kering, gaulkan dengan bahan-bahan yang telah diblender tadi.


Dan,
Inilah hasilnya setelah digaul rata. Popia nestum tom-tom bak sikittttttttttt! Haha.

sumber: di sini

Notalipscumel:

1. Baru buat separuh je sbb Iman Raneeya bangun lak. Wiken nanti sambunglah.

2. Hangen je dengan Azreen sebab time ai menggulung, dia aseklah bertanya, kenapa tak letak sambal? kenapa tak letak sayur? Hadoiyaii, ai nak buat popia nestum lah, bukan popia kuih yang jual kat param tu sayanggg oi.

3. Resipi yang sangat mudah. Ai likeeee. Tak payah nak sukat-sukat dan timbang-timbang!

4. Ada dua test menunggu sabtu ni. Gulp!

7 ulasan:

  1. senang rupenye buat kuih nie.. selama nie main beli jer.. tp yg selalu beli tu bukan letak horlicks tp susu tepung rasenye... letak horlicks sure lg sedap..nak try jgk la..huhu

    BalasPadam
  2. bestnyeeeeeee..... bw g kelas nnt yer..nak rasa .. yummy mesti sedap kan...

    BalasPadam
  3. emma:
    ada resipi yg guna susu tepung, tp sbb ain tak suka susu, ai pilih horlicks je lah.

    feeza:
    kalau tak habis dikunyah oleh azreen, ai bawa la ye. =)

    BalasPadam
  4. wah rajinye wan pun dh masuk dlm list jikalau rajin mau buat juge...huhu

    BalasPadam
  5. mcm sedap nak cuba laa nak wat kuih untuk raya boleh kan..kan..kan..

    BalasPadam
  6. sesuai sangat utk jadi biskut raya.. :) tq Ain.. :)

    BalasPadam
  7. NAK TRY BUAT LAH...TQ..

    BalasPadam