03 Mei 2010

Tips untuk Pengapit

1) Bridesmaid @ Maid of honour @ pengapit, you are there to serve the bride. So be a slave. Always be there when needed. So if the bride assigned MOH to collect bouquet from Kajang to Sungai Buloh ke on the wedding day itself, assign someone else. Bridesmaid yang lain takpe, tapi jangan MOH. Jangan tiru 27 dresses.

2) Know the groom, know the bride's family, especially makcik-makcik tulang belakang majlis tu.

3) Know the best man as well. Haruslah ada chemistry antara kamu berdua so that bila mengapit kat pelamin tu tadela muka korang berdua cam laki bini bergaduh pulak. At least nanti bolehlah buat eye contact, signal mintak tolong pass kan ape ke kan. Biarlah nampak mesra 1 Malaysia je semua yang kat pelamin tu. Mana tau kot melekat jodoh ke..Oppppss!

4) Dalam purse kamu mesti ada pen, IC pengantin, tissue, lip gloss, powder puff, small perfume.

5) Sediakan tissue banyak banyak during the nikah ceremony. For sure pengantin akan leleh punye. If not, then boleh berkhidmat untuk mak pengantin pulak sebab for sure mak pengantin mesti touching nye. Kalau kamu cengeng macam saya, sile guna untuk diri sendiri.

6) If possible, request a powder puff with some powder on the puff from the mak andam. Powder tu haruslah yang mak andam pakai untuk makeup pengantin tadi. Kalau mak andam tak nak bagi, kamu beli powder puff satu awal-awal, then masa big day tu kamu mintak mak andam dap sket powder on the puff. Get what I mean? Tujuan: untuk touch up pengantin. Jangan selet. Just dap je if pengantin complain berpeluh or you nampak muka dia dah berminyak especially at the T-zone and sometimes at the cheek bone.

7) Jangan pakai heels berinci tebal. Pengapit, kamu kena berdiri memanjang nanti cramp camne? Tak cun la pengapit berdiri sebelah kaki je. Don't wear strap shoes as well especially if the wedding buat kat rumah nanti susah kamu nak sarung kasut. Pengapit tak pakai kasut dalam rumah ye, pengantin je yang ada pengecualian.

8) Masa berarak, pegang payung tinggi sikit and make sure kamu tak tersangkut tengkolok pengantin lelaki. Try pegang so that payung kamu sama level dengan payung yang dipegang oleh pengapit lelaki.

9) Make sure pengantin perempuan diri sebelah mana with the groom. Walaupun ni tugas makcik makcik, tapi kadang-kadang depa pun terlupa jugak. Confirm kan balik nak diri sebelah mana awal sikit ye.

10) Jangan kipas pengantin laju sangat. Kipas tu untuk hiasan semata, takde cooler function pun. Kipas bawah dari paras muka, otherwise akan block muka pengantin untuk video and ganbar serta tatapan umum juga. Tak cantik la nanti ada gangguan kat muka kamu kan..

11) MOH, especially MOH. Watch out bila time merenjis. Ni agak crucial juga. Always clear kan tangan pengantin yang penuh dengan bunga rampai tu after perenjis salam and pusing untuk turun pelamin. Jangan clear off depan dia, kecik hati kang.

12) After merenjis, masa pengantin tunduk and salam cium tangan perenjis, aware sikit and angkat sikit veil dia before dia bangun and duduk tegak balik. Jangan sampai pengantin terduduk kat veil, nanti tiara senget.

13) Suruh orang lain yang bagi bunga telur untuk merenjis. Tangan kamu dah penuh dah, tak dan nye nak hulur bunga telur pulak.

14) Ensure ada orang or caterer to serve pengantin kat meja makan. Kalau takde, kamu la kena take over. Masa pengantin makan adalah masa untuk kamu menjamah makanan. Jamah je tau. Jangan makan banyak sangat, nanti bila pengantin habis makan kamu masih melantak lagi. Aiiissshh...

15) Hand bouquet, always kamu yang pegang. Jangan pass to someone else. Nanti pass sana pass sini, tup tup tengok budak-budak perempuan yang baru nak naik tengah sibuk bergambar dengan bouquet tu.

16) Now turn for cake cutting ceremony. Ensure awal sikit yang pisau, plate, and fork dah ada kat situ. And bila pengantin potong cake, if kamu nampak dia ada sedikit kesulitan di situ kekok nak letak cake ke piring ke, MOH come to the rescue. Tolong letakkan, tapi jangan pulak tolong suapkan. Tu the groom punye task.

17) Pengantin dah sudah makan, dah potong cake. Now masa untuk kamu toch up lip gloss nye. Masa touch up, suruh dia senyum and tengok kot ada food yang terselit celah gigi nya.

18) Selalu remind dia untuk senyum.

19) Please makeup, but please, please, please, don't overshadow pengantin. Hari besar kamu akan tiba, but not that day ok.

20) Finally, keep the bride sane during the wedding itself!

sumber: saya mau kawen

3 ulasan:

  1. aku masa jd perapit kak eny, sempoi je. :D

    cik beby

    BalasPadam
  2. bie,

    boh la gambo pengapit tu. ai nak tgok. =p

    BalasPadam
  3. OmmaKKaii...sib baik X penah jadik pengapit....penyepit penah ar pakai...ark ark ark

    BalasPadam