24 September 2009

Cerita pagi Syawal 1430H


1. rutin hari 'mantai' ai adolar seperti tahun2 yg lepas, memasukkan daun pisang ke dlm buluh dan masukkan pulut ke dlam buluh tok dibuat lemang. then kemas rumah nenek+rmh ibu (tahun ni rmh tok dikemas bertambah+sgt letih), then mlm raya amek tender meng'iron' baju raya (termasuk baju ank branak macik ai). pkol 3 pg baru ai tdo. =)


2. pagi syawal dimulakan dgn drama airmatasyawal bile macik tetibe menghadiahkan hadiah 'kawen xjd' kpd ai. rantai mas yg betulis nama 'nurain'. ai sgt terkejut+sentap tak hengat. jurai2 air mate neh. dpt hadiah pun nk sedey cik pink ni kan. apolar!
*sampai mati ai ingt k rantai tu utk ape.

3. dlm sedeh2 pg2 tu, abalong buat lawak lak bile dia jatuh tersembam depan makitam akibat terpijak kain pelikatnya. muahaha. gelak tak hengat. satu rumah kecoh sekejap sbb ingatkan nenek ai yg jatuh. hilang macho ko abalong oi. =p


iklan: salam syawal dr de ping femili.
*belum abeh raya lg abah ai da ado cadangan baju raya tahun depan ko: dio nk kaler oren. =)

4. cerita pg raya lg, mcm biase ai jd tukang pakai sampin (sampin ke samping ea?) pd kezen2 ai. da byk kali raya pun masih tatau nk pakai smpin. cepat2 la korang kawen, nnt senang, ai xpyh tolong lg da. =)
& pagi raya tu jg ai adelar org terakhir siap. sbbnye: cubaan memakai bulu mato pelesu tak menjadi2. at last, ai pakai bulu mate 'ori' je la bile abah da bising sbb ai tak keluar2 bilik.

5. beraya di mantin ai sentap sepanjang di sana. maunye tak, spanjng masa sokseksoksek+perli2 tntang 'haricikping' itu. & time nak balik, makteh plok ai & kami same2 nanges. sbb nanges: sape makan cili dia la tau pedasnya cemane.

6. & di pagi raya juga ai mendapat panggilan pagi raya dari org itu. tengs ye kerana membuat syawal saya pada tahun ini bermakna. tengs juga kerana sentiasa cuba menceriakan hari2 saya.


♥,

13 ulasan:

  1. salam lebaran...dapt rntai pn nanges ea....tak nk bg kat kite..

    BalasPadam
  2. faruq: huhu. mendalam makno rantai tu dik oi..

    BalasPadam
  3. selamat ari raya..maap zahir batin ;)

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. oren??? cam cantek gak eks kaler tu...ahaks

    sabor la koin oiii...at least, di sebalik juraian airmato tu ada gak terselit keceriaan di pagi syawal nan mulio tu kaaaan...

    w/pon tawon depan tak ping...asalkan sumernyer baik2 sajer sudah memadai...tabahkan hatimu!!!

    BalasPadam
  6. dak epal:
    selamat hari raya gak. jelawat suda ok? =p

    BalasPadam
  7. kocha:
    tengs sha. im ok lor. da tak hengat lngsung pun. tp bila ado yg mengingatkan, tu yg sentapsendu tu. =/

    BalasPadam
  8. kokin:

    oren tanak. ai nk cokolatttt. =)

    hehe. sume complete pg raya tu, nanges ado, gelak ade, senyum pun ado jg. haha.

    thanx ye kak.doakan ain taw. lebbiu.

    BalasPadam
  9. ak x taw pun ko dapat rantai??

    BalasPadam
  10. protonians: perlu ke ko tau?? =p

    BalasPadam
  11. kachik, selamat hari raya!!! maap zohir & botin :D

    ** sedihla pasal rantai tu :'(

    BalasPadam
  12. piya: selamat hari raya gak. long time no c ha?

    **maleh da nk sedih2. penat. =)

    BalasPadam